Vin til kveite

Kveite servert med rød pesto, oliven og salat er på grunn av det vegetabilske tilbehøret en rett som krever hvitvin.

Publisert 05.03.2008 kl 13:10 Oppdatert 05.03.2008 kl 13:10

Tips en venn på e-post:


...

Rå grønnsaker som salat er på grunn av bitterstoffer vanskelig å kombinere godt med rødvin. Kveite er dessuten en proteinrik fisk med mye tørrstoffer, og skal en rødvin velges til kveite er vi avhengig av en lett, fruktig vin med god syre og minimalt med tanniner.

Summen blir likevel hvitvin til denne retten, og da er det mye å velge i. På grunn av at kveite ikke har fettet ”marmorert” i kjøttet, er det ikke nødvendig med en veldig syrlig vin, og relativt ”slankt” tilbehør tilsier det samme. Smaksrikdommen i retten vil imidlertid være stor, og det vi ser etter er en forholdsvis smaksrik hvitvin med middels høy syre, god lengde og balanse.

Viner som passer inn i en slik ramme kan være en italiensk hvitvin som en god Soave, en hvit burgunder med lav fatdosering eller en Chardonnay fra New Zealand. Riesling og Grüner Veltliner tilhører mine favoritter, men jeg tror nok at disse vil være for syresterke for denne retten.

Valget faller på en spesialitet fra Alsace, nemlig den rimeligste vinen fra det velrenommerte vinhuset Hûgel, som i sin brede portefølje viser få svakhetstegn. Hûgel er en av de eldste produsentene i Alsace med aner tilbake til 1639, og er i dag en av de fremste forkjemperne for kvalitet i Alsace, der det sjelden inngås kompromisser. Vinene fra Hûgel er kort sagt sikre kjøp; også ukens vin som er en bestselger i kategorien tørr Alsace. Prøv den til kveita!

Gentil Hûgel 2006 (vnr.34355) kr.117,90

Hûgels Gentil er en såkalt ”edelzwicker” som er det man i Alsace betegner viner som er laget av mer enn en druesort. I dette tilfellet består miksen av Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris, Muscat og Silvaner, med Riesling og Gewürztraminer som de mest framtredende i lukt- og smaksbildet.

Vinen framstår med fine dufter av melon, gule epler og blomster, og smaken er tørr med en ørliten touch av sødme. Balansert, lett syrlig og delikat vin med god sødme som helst serveres på ti grader i et romslig tulipanformet glass. En liten perle! 6

På forsiden nå


...

Bjørnen slapp unna - jegerne dro til Sverige

Bjørnen ved Storvoll slapp unna, men fredag fikk jegerne has på ei binne i Sverige.

Hytter og naust: Her har Knut Mikkelsen og Lene Pedersen fått godkjent åtte hytter med naust, og i bukta til høyre ønsker de å anlegge båtplasser. Lurøyfjellet i bakgrunnen. Foto: Klaus Solbakken

Vil satse på turisme i Pollan

I fjor sommer brøt Knut Mikkelsen og Lene Pedersen opp fra Stjørdal og slo seg ned på Pollan i Lurøysundet. Her vil de satse på turisme.