...
Gjertrud av Ranen under en tidligere ferd. Nå venter Bergen. Foto: Klaus Solbakken

Følg Gjertrud på ferden

HEMNES: 1700-tallsjekta skal seile til Bergen.

Kenneth Johan Gabrielsen
Kenneth Johan Gabrielsen Profil E-post
Publisert 19.06.2013 kl 14:19 Oppdatert 19.06.2013 kl 14:19

Tips en venn på e-post:


...
Mette Røbergeng skal fortelle om livet ombord i løpet av ferden til Bergen og tilbake. Foto: Anita Hartviksen Ravn

Gjertrud av Ranen, kopien av ei nordlandsjekt fra 1700-tallet delvis bygget etter en modell i Træna kirke, setter seil fra Hemnesberget torsdag.

Målet er Bergen, og man regner med at turen skal ta rundt en måned - inkludert returen til Helgeland. Med seg har de blant annet tørrfisk, rengakaka og kamkaka.

Du kan følge jekta hele veien.

Underveis skal nemlig Mette Røbergeng, leder i foreningen Gjertruds venner, fortelle om deres opplevelser på ferden i bloggen "Gjertrud av Ranen til Bergen". Adressen er http://gjertrud.origo.no/.

Dagen før avreise har hun skrevet sitt første innlegg, der hun blant annet forteller litt om alt arbeidet de har hatt for å få jekta klar. Hun forteller også at det er "åpen jekt" på Hemnesberget onsdag kl. 17.00-20.00. Mot slutten av dette arrangementet blir det en kulturell markering av seilasen med besøk av Hemnes mannskor, Hemnes janitsjar, Emma, Thorleif og Jarles trekkspillorkester, Jørgen Straumfors, Anna, elever fra 5. klasse ved Hemnes sentralskole og en framføring av sangen til Gjertrud.

Gjertrud av Ranen er ei nordlandsjekt bygget av Gunnar Bjørnvik. Han brukte over 20 år på å bygge jekta. Den ble sjøsatt i 2002, er på rundt 40 fot og har en hjelpemotor på 36 hestekrefter. Jekta er den eneste kopien av ei jekt fra 1700-tallet som er i aktiv bruk. I sin tid sto disse båtene for mesteparten av fraktefarten med fisk og byttevarer mellom Nord-Norge og Bergen.

På forsiden nå


...

Mann skadet i gressklippervelt

Føreren av en gressklippertraktor ble skadet da han veltet under kjøring ned Selforslia.

...

#politiloggen

Politiet på Helgeland begynte mandag å twitre.

...

Fornærmede fikk ikke varsel

Etter å ha sonet kun én måned av volds- og voldtektsdommen på fire år og seks måneder fengsel fikk mannen permisjon. De fornærmede i saken ble ikke varslet og reagerer sterkt.

...

Hadde bobil - i 57 meter

Ståle Halsøy skulle bare kjøre nydoningen hjem for å hente crocs, snurring, en campingstol og litt rødvin. Bobilkarrieren varte i bare 57 meter.