...
Gjertrud av Ranen under en tidligere ferd. Nå venter Bergen. Foto: Klaus Solbakken

Følg Gjertrud på ferden

HEMNES: 1700-tallsjekta skal seile til Bergen.

Kenneth Johan Gabrielsen
Kenneth Johan Gabrielsen Profil E-post
Publisert 19.06.2013 kl 14:19 Oppdatert 19.06.2013 kl 14:19

Tips en venn på e-post:


...
Mette Røbergeng skal fortelle om livet ombord i løpet av ferden til Bergen og tilbake. Foto: Anita Hartviksen Ravn

Gjertrud av Ranen, kopien av ei nordlandsjekt fra 1700-tallet delvis bygget etter en modell i Træna kirke, setter seil fra Hemnesberget torsdag.

Målet er Bergen, og man regner med at turen skal ta rundt en måned - inkludert returen til Helgeland. Med seg har de blant annet tørrfisk, rengakaka og kamkaka.

Du kan følge jekta hele veien.

Underveis skal nemlig Mette Røbergeng, leder i foreningen Gjertruds venner, fortelle om deres opplevelser på ferden i bloggen "Gjertrud av Ranen til Bergen". Adressen er http://gjertrud.origo.no/.

Dagen før avreise har hun skrevet sitt første innlegg, der hun blant annet forteller litt om alt arbeidet de har hatt for å få jekta klar. Hun forteller også at det er "åpen jekt" på Hemnesberget onsdag kl. 17.00-20.00. Mot slutten av dette arrangementet blir det en kulturell markering av seilasen med besøk av Hemnes mannskor, Hemnes janitsjar, Emma, Thorleif og Jarles trekkspillorkester, Jørgen Straumfors, Anna, elever fra 5. klasse ved Hemnes sentralskole og en framføring av sangen til Gjertrud.

Gjertrud av Ranen er ei nordlandsjekt bygget av Gunnar Bjørnvik. Han brukte over 20 år på å bygge jekta. Den ble sjøsatt i 2002, er på rundt 40 fot og har en hjelpemotor på 36 hestekrefter. Jekta er den eneste kopien av ei jekt fra 1700-tallet som er i aktiv bruk. I sin tid sto disse båtene for mesteparten av fraktefarten med fisk og byttevarer mellom Nord-Norge og Bergen.

På forsiden nå


Avklaring: Daglig leder Henrik Johansen (t.v.) og styreleder Erik Wulfsberg ser fram til å møte samferdselsdepartementet for å få avklart betingelsene for en medfinansiering av ny flyplass på Hauan. Foto: Klaus Solbakken

Ber om møte for å avklare betingelser

Det er mulig å finne løsninger der næringslivet og Rana kommune kan bidra med til sammen flere hundre millioner i etableringen av en ny regional lufthavn.

...

Kan ikke spille på Verket

Fire av fem jurymedlemmer valgte Wolfscross som vinner av Bandwagon, men til Verket kommer ikke bandet.

...

Klar for 71 grader nord

Ranværing, jazzmusiker og triatlonutøver Håkon Skog Erlandsen blir å se i TVNorge-serien.