Politiet, Arbeidsmiljøtilsynet, Skatteverket og Likestillingsombudet utførte denne uken en arbeidsplassinspeksjon ved Northvolts batterifabrikk i Skellefteå.

Ifølge politiet resulterte det blant annet i mistanke om brudd på utlendingsloven og brudd mot arbeidstidsreglene. Dette skriver SVT Nyheter.

Totalt kontrollerte politiet 49 arbeidstakere. I 14 tilfeller oppsto det spørsmål om personens tillatelse til å jobbe i Sverige. Det endte i 12 utvisninger, og tre personer ble tatt i varetekt.

Sakene blir anmeldt for brudd på utlendingsloven.

Ifølge Likestillingsombudet kom man i kontakt med et antall personer der grensen for hva som kunne defineres som utnyttelse ligger nært.

– Ofte mangler de kjennskap om hva som gjelder og tror at den som har tatt dem til Sverige har kontroll på papirer og tillatelser. Dette er personer som kommer fra Europa og verdens fattigste land. De ligger langt under tarifflønn, sier Eva Norlin som er regionkoordinator i menneskehandel.

Skatteverket oppdaget personer som ikke var registrert på byggeplassen noe som kommer til å lede til kontrollavgifter for de aktuelle foretakene på firesifrede og i noen tilfeller femsifrede beløp.

– Fullstendig uakseptabelt, skriver Anders Thor som er ansvarlig for sosiale relasjoner i Northvolt, i en sms til SVT Nyheter.

– Vi kommer til å kreve at leverandørene agerer umiddelbart og i de tilfellene det kreves, også fjerner underleverandører fra byggearbeidsplassen.