– Jeg har alltid vippet litt mellom det å jobbe med tekniske fag og helsefag, men dette året har jeg funnet ut hva jeg vil bli, sier Anni Iversen (15).

Hun går i klasse 10E ved Rana ungdomsskole og er en av 130 jenter som onsdag besøkte Haaland i Vika.

Bildeserie

SE BILDENE: 130 jenter fikk se og høre om teknologi på Haaland

Der fikk de omvisning og ble introdusert for de ulike yrkene som finnes i bygget, blant dem blikkenslager, elektriker og rørlegger.

– Jeg er veldig glad i å koble og få ting rett, og å se at lyset fungerer når du slår på en bryter, for eksempel, sier Iversen.

Hun har allerede bestemt seg for hva hun ønsker å jobbe med som voksen. Etter besøket på Haaland er hun ikke i tvil.

– Jeg visste mye av det vi har fått hørt her fra før, men synes likevel det er veldig spennende. Jeg blir bare enda mer gira på elektrikerfaget, sier 15-åringen.

Valgmuligheter

Også tiendeklassingene Karoline Søberg Martinsen (15), Malina Solbakken (15) og Maja Elise Maude (15) satt pris på å få høre om de forskjellige yrkesretningene.

– Jeg synes det er veldig spennende. Vanligvis ville vi nok ikke fått sett hva det egentlig innebar å jobbe på en plass som dette, sier Solbakken.

Hun har lenge vært sikker på at restaurant- og matfag var det hun ønsket å gå på videregående, men har i det siste også fått øynene opp for tekniske fag.

– Da jeg var lita var jeg veldig sikker på at det var konditor jeg ville bli, men nå begynner jeg å tenke mer utover det. Det blir mer og mer teknologi i verden, sier hun.

Mens Martinsen allerede har bestemt seg for å gå helse- og oppvekst på videregående, er Maude og Solbakken fremdeles usikre på hva de skal velge. Da er det fint å få sett hvilke yrker som finnes, mener de to.

– Det er viktig å få sett hvilke valgmuligheter vi har, sier Maude.

Jenter og teknologi

– Det har vært mange gode spørsmål og det virker som mange av elevene har en ordentlig interesse for dette, sier daglig leder ved Haaland, Lars Magnus Høgaas.

Han forteller at opplegget ble stelt i stand etter at de fikk en henvendelse fra Rana ungdomsskole.

Jenter og teknologi

  • Et landsdekkende program i regi av HO, NITO og Nasjonalt Senter for Realfagsrekruttering.

  • Gjennom samarbeid med flere aktører blir det arrangert årlige konferanser og opplevelsesdager for jenter på ungdomsskoler og videregående skoler, hvor rollemodeller og bedrifter inspirerer og viser jentene hvilke muligheter som finnes innen realfag og teknologi.

  • Prosjektet har som mål å øke kvinneandelen på henholdsvis tekniske yrkesfag, fagskoler og høyskoler og universiteter.

I forbindelse med det landsdekkende programmet Jenter og teknologi, som jobber for å øke kvinneandelen i teknologiutdanninger, spurte skolen om noen av jentene i tiende klasse kunne få besøke Haaland og se yrkesmulighetene som fantes der.

– Vi syntes det var så artig at vi ønsket å invitere alle jentene i tiende klasse. Det syntes skolen var et fint initiativ, så de lurte på om ikke guttene også kunne komme. Tirsdag hadde vi derfor 125 gutter her, og i dag har vi rundt 130 jenter på besøk, sier Høgaas.

Han mener det er viktig å få markedsført håndverkerfaget og stoltheten i det å være håndverker, og så derfor dette som en fin mulighet til å gjøre nettopp det.

– Vi trenger mange fagarbeidere i årene som kommer, så vi tenkte det var lurt å fortelle om Haaland og de flotte fagene vi har her. Vi ønsker å få både jenter og gutter til å se på blant annet elektrikere, rørleggere og ventilasjonsmontører som framtidsfag, og la dem høre at vi trenger dem, spesielt nå som de snart skal gjøre det første veivalget sitt, sier den daglige lederen.

– Vi vil også si fra om at det går an å jobbe som håndverker i noen år, og så sette seg på skolebenken og videreutdanne seg til ingeniør. Vi har en god del ingeniører her som har gjort det, og de er virkelig verdifulle. De kan faget fra bunnen av, legger han til.