– Aller helst vil medlemmene våre være i klasserommene og ta imot elevene sine etter skoleferien. Men når KS velger å gjøre lærerne i skolen til lønnstapere for sjette år på rad har vi dessverre ikke annet valg, sier Utdanningsforbundets leder Steffen Handal, i pressemeldingen.

At streikeuttaket ikke er større er et klart signal om at forbundet belager seg på en langvarig streik, påstår Handal.

I dag har Utdanningsforbundet varslet KS om at lærestreiken trappes opp med ytterligere 1300 lærere i 14 kommuner og ti fylkeskommuner fra mandag 22. august. Disse kommer i tillegg til de 45 medlemmene som ble tatt ut i streik i Bergen før sommeren.

Ingen lærere i Rana kommune tas ifølge utdanningsforbundets oversikt ut i streik foreløpig. I Bodø kommune tas 35 lærere ut i streik fra førstkommende mandag, herunder ved skolene: Alstad ungdomsskole, Bankgata ungdomsskole, Mørkvedmarka skole, Rønvik skole, Saltvern skole og Østbyen skole.

Videre tas 66 lærere i Nordland fylkeskommune ut i streik, ifølge pressemeldingen. Herunder ved Bodin videregående skole og Bodø videregående skole.

Dette utgjør 101 lærere blant de totale 1323 lærerne som altså går ut i streik fra mandag neste uke.

– En vanskelig beslutning

I pressemeldingen understreker Handal at ingen bør være i tvil om at det satt langt inne for forbundet å gå til streik denne høsten, etter streik i fjor og flere år med pandemi og stengte skoler.

– Dette var en svært vanskelig beslutning som vi selvsagt ikke hadde tatt hvis KS hadde hatt rett i sine påstander om at lærerne i skolen kommer godt ut av årets lønnsoppgjør. At lærerne med lengst utdanning og lengst erfaring kommer aller dårligst ut er dessuten stikk i strid med politiske signaler om å satse på lærerkompetanse, mener Handal, som legger til:

– Lærerne med mer enn fire års høyere utdanning lønnes dårligere enn andre yrker med like lang utdanning, i både offentlig og privat sektor. Skolen er den sektoren i Norge hvor høyere utdanning gir dårligst lønnsmessig uttelling.