Gå til sidens hovedinnhold

15 nye koronasmittede lørdag. Innfører gult nivå i barnehagene og sterk kontroll for besøk på sykehjem

Rana kommune fikk beskjed om 15 nye positive koronaprøver lørdag 7. august. Alle har tilknytning til kjente smittetilfeller og smittekilde er sannsynliggjort for samtlige. Smitteoppsporing er gjennomført og nærkontakter er varslet.

Dette melder kommuneoverlege Frode Berg i en pressemelding søndag morgen.

41 personer har fått påvist smitte de siste fire dagene.

– Alle disse er isolert. Det er i tillegg cirka 300 nærkontakter som er i karantene. Smitte foregår i tre smitteklynger. Med smitteklynge menes en gruppe smittede der smitten sannsynligvis har felles opphav. Har man mange aktive smitteklynger kan det oppstå problemer med smittesporingskapasitet og det er også større risiko for at man kan havne i en situasjon med utbredt villsmitte. Foreløpig mener smitteoppsporingsteamet å ha kontroll, sier Berg.

Han sier at de fleste som har testet positivt har relativt få nærkontakter, noe kommuneoverlegen mener er bra.

– Testing og smittesporing går svært effektiv. Det er også på sin plass å berømme alle de som har bestilt seg time til test på grunn av symptomer og nærkontaktene som møter til testing på kort varsel, sier Berg.

Lørdag ble det tatt 123 prøver, der kommunen venter på svarene.

Testklinikken er åpen søndag. Har man symptomer må man bestille time til test og holde seg hjemme til svar på test.

– På grunn av smitte er det innført besøkstopp på Selfors korttidsavdeling og på Selfors sykehjem, avdeling Kårstua. Pasienter som er i livets sluttfase får motta besøk. Det innføres forsterket besøkskontroll på alle sykehjem. Alle som skal på besøk i sykehjem må avtale besøket med avdelingen på forhånd, og det gjøres en forsterket risikovurdering i forkant av besøk. Det er foreløpig ingen restriksjoner på antall besøk eller antall besøkende, sier Berg.

Det innføres gult nivå på smitteverntiltak i barnehager fra mandag. Skole og SFO holdes foreløpig på grønt nivå.

– Ut fra de siste dagers smittetall ser det ut til å kunne bli et stort utbrudd. Det er foreløpig kun to av de smittede som har ukjent smittekilde. Omfanget av villsmitte er likevel usikkert da hovedandelen som har testet seg de siste dagene er kjente nærkontakter. Man vil få bedre oversikt i løpet av de neste dagene. Alle oppfordres til å huske på avstandsregler og være nøye med håndhygienen, sier Berg.

Kommentarer til denne saken