- Verden kan reddes om alle sammen bidrar til å gjøre den litt bedre

Sven Henriksen sa at Mo i Rana  er en by med fin flyt mot fremtiden i sin 17.-maitale.

Sven Henriksen sa at Mo i Rana er en by med fin flyt mot fremtiden i sin 17.-maitale. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Medmenneskelighet, fellesskap og integrering var nøkkelordene i Sven Henriksens tale til ranværingene på nasjonaldagen.

DEL

Skuespiller og samfunnsdebattant Sven Henriksen brukte talerstolen over rådhusplassen til å minne ranværingene at alle kan gjøre noe for at verden skal bli et bedre sted å bo i sin tale på nasjonaldagen. Han siterte den amerikanske artisten Patti Smith, som sier at ingen kan redde verden alene. Men alle kan gjøre litt og dette lille kan bli til noe stort.

Henriksen poengterte at dette lille ikke trenger å være så stort. Det holder med et smil, en vennlig handling som sier jeg ser deg og anerkjenner deg. Dette forteller at man er i samme båt her på jorda.

– Vennlighet er limet i lokalsamfunnet, i storsamfunnet og i verden. Alt går mye lettere med litt vennlighet, sa Henriksen.

Livsvisdom fra mormor

I talen sin siterte Henriksen sin taleføre mormor, som var en kvinne som gikk stille og ydmykt gjennom livet.

– Til meg sa hun folk er folk, gutten min. Glem aldri det, sa Henriksen.

Han bad de feststemte ranværingene på nasjonaldagen sende en tanke til dem som ikke lever under like trygge forhold som de vi har i Norge.

Alt går mye lettere med litt vennlighet

Sven Henriksen, 17.-maitaler på rådhusplassen i Rana

– Rett før jul var jeg i Paris for å se til de unge afghanske guttene som tidligere var på asylmottaket på Skillevollen. Mange av dem bor nå under uverdige forhold i telt under bruene i den iskalde franske hovedstaden, sa 17-mai-taleren.

Skryter av byutviklingen

Sven Henriksen mener Mo i Rana som by har en fin flyt mot fremtiden. I talen trakk han fram at kulturen blomstrer, at vi venter på flyplassen, at det bygges mye nytt og at byen har fått en skikkelig kaffebar.

– Hurra for Joelma som har kommet hit som et friskt pust, sa Henriksen.

Noe annet som bidrar til byutviklingen er mottakelsen av pride i Rana. I fjor ble det dratt i gang av noen ildsjeler og det ble en suksess.

– Nå ser vi fram til et nytt arrangement i juni, som vil bidra til å gjøre byen enda mer inkluderende med konserter, debatter og parade, fortsatte han, som også trakk fram arbeidet Kvinnenettverket Noor gjør for å hjelpe til med å integrere kvinner fra andre land og kulturer.

– Dere gjør et svært viktig arbeid, slo Henriksen fast.

Spark til nettroll

Talen ble avsluttet med noen ord om ytringsfriheten. Henriksen påpekte at vi lever i et av verdens mest frie, åpne og likestilte demokratier. Han mener det er et problem at altfor mange bruker ytringsfriheten som en søppelbøtte, og viste til at selv om en har frihet til å ytre seg, så er det ikke sikkert at alt må sies.

– Det lønner seg ofte å la ordene ta en tur innom øverste etasje av menneskekroppen for vi lar dem renne ut av fingertuppene, sa Henriksen før han gratulerte alle med dagen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken