På nasjonaldagen doblet vi bruken av kontaktløs betaling, viser ferske tall fra BankAxept. I løpet av 17. mai-feiringen var det småbeløpene fra 50 til 100 kroner som utgjorde den største veksten for denne betalingsmetoden.

– På en slik festdag hoper det seg opp store folkemasser rundt utsalgsstedene, og det blir derfor et stort press på kiosker, boder, restauranter og andre serveringssteder, sier kommunikasjons- og markedssjef Frode Riis Andersen i BankAxept.

5.000 nye butikker

Flere og flere butikker og utsalgssteder i Norge aktiverer nå terminalene for kontaktløs kortbruk. Vekstraten er på omlag 5.000 nye butikker i måneden. Det gir mer lønnsomhet og mindre kø for folk.

– Vi vet fra tester at det er ni sekunder raskere å bruke kortet til betale kontaktløst enn å betale med kort på vanlig måte. Norske banker har utstedt rundt tre millioner slike kort på snaut halvannet år, sier Riis Andersen.

Det er ikke bare den yngre generasjonen som foretrekker kontaktløs betaling. Nesten halvparten av Norges befolkning sier at de vil ta i bruk kontaktløs kortbetaling så snart de har mottatt et slikt kort fra banken sin, viser en befolkningsundersøkelse fra TNS Kantar.
 

Forventer vekst

– Vi forventer at veksten i antall kontaktløse betalingstransaksjoner vil fortsette med økt styrke, og at flere butikker og kjeder vil aktivere sine betalingsterminaler for kontaktløs betaling. Dette gir et tydelig skifte i bruken av digitale betalingsløsninger i Norge og legger samtidig grunnlaget for innføring av kontaktløs mobilbetaling, sier Riis Andersen.

Ved bruk av kontaktløse kort kan man betale uten å måtte sette kortet i terminalen og taste PIN-kode. Det gjelder for beløp under 200 kroner. Da er det nok å holde kortet over betalingsterminalen.

Det er først og fremst kaffebarer, barer, bakerier, cafeer og kantiner som har aktivert terminalene sine for bruk av kontaktløse kort. (ANB)