Fred A. Mürer orienterte styret i Helgelandssykehuset at det er noe bedring når det gjelder pakkeforløp prostata, som er en utfordring for helseforetak i Helse Nord, men også når det gjelder pakkeforløp tykk- og endetarmskreft i Helgelandssykehuset.
– Bedringen er liten. Flaskehalsen er som før operasjonskapasiteten ved Nordlandssykehuset. Dette rammer ikke bare pasienter ved Helgelandssykehuset, men også ved Nordlandssykehuset, orienterte medisinsk direktør Fred A. Mürer og fortsatte:
– Vi har god dialog med Nordlandssykehuset i denne saken, og ser i samarbeid på om det er noen måter Helgelandssykehuset kan avlaste Nordlandssykehuset for å bedre operasjonskapasiteten. Ingen av oss er fornøyd med situasjonen slik den er, for denne pasientgruppa.

Helse Nord om at tarmkreftpasienter på Helgeland ikke blir operert innen standardfrister: – Vi er ikke fornøyd, men vil forsikre om at pasientene får god og nødvendig behandling
Pakkeforløp kreft anbefaler frister for behandlilng av kreftpasienter, og målet er at minimu 80 prosent av pasienter med tarmkreft skal gjennomføre et løp innen fristene som er satt. Da Helse Nord i oktober i fjor midlertidig flyttet tarmkreftkirurgien ut av Helgelandssykehuset, ble operasjonskapasiteten for denne gruppa som en konsekvens redusert. Dette adresserte medisinsk direktør Fred A. Mürer overfor styret i Helgelandssykehuset på møtene i april og mai i år.

Medisinsk direktør i Helgelandssykehuset: – Nordlandssykehuset har ikke kapasitet til å operere alle tarmkreftpasienter fra Helgeland innen fristene som pakkeforløp kreft krever
Bare 40 til 45 prosent av pasientene med tykk- og endetarmskreft fra Helgeland får gjennomført pakkeforløpet innen standard tid. Rana Blad har over tid rettet søkelyset på dette.
Helsetilsyn og flytting i oktober 2020
Helse Nord fattet beslutningen om å flytte tarmkreftkirurgien ut av Helgelandssykehuset 15. oktober 2020, etter at Helgelandssykehusets administrerende direktør 12. oktober midlertidig flyttet disse operasjonene fra avdelingen hun er øverste leder for i Sandnessjøen, til avdelingen sin i Mo i Rana. Dette fikk hun støtte av styret i Helgelandssykehuset til å gjøre.

Ragnhild måtte opereres akutt for tarmslyng, men kreftsvulsten som da ble oppdaget hadde ikke kirurgen i Rana lov til å fjerne: – Det var litt stusselig å bli sendt hjem med kreft i magen
Få dager tidligere, 8. og 9. oktober hadde Statens Helsetilsyn vært på stedlig tilsyn i Sandnessjøen på grunn av funn i fagrapporter som mente høy dødelighet 100 dager etter tarmkreftoperasjoner i perioden 2016 til 2019 ga grunn til bekymring.
– Hvor mange tarmkreftpasienter er det som har fått forlenget behandlingstid på grunn av situasjonen, ville brukerrepresentant Anne Lise Brygfjeld ha svar på. Hun hadde levert spørsmålet skriftlig for å sikre at foretaksledelsen stilte forberedt.

Kreftforeningens toppleder om pasienter som ikke får operasjon innen frister: – Uansett årsak er det ikke godt nok hvis pasientene må ta støyten
– 29 pasienter har siden 1. januar i år og ut august fått forlenget 0F4-tiden. For en del av disse pasientene er forlengelsen på noen dager, men anbefalt tid er anbefalt tid. Vi er ikke fornøyd med økt behandlingstid, og jobber sammen med Nordlandssykehuset for å unngå det, svarte medisinsk direktør Fred A. Mürer.

Helgelandssykehuset og pakkeforløp kreft: Fortsatt utfordrende å behandle pasienter med tykk- og endetarmskreft fra Helgeland innen fristene for pakkeforløp
Det er flere tidsintervaller i pakkeforløpet som pasienten går gjennom. OF4 er det totale pakkeforløpet (OF4). Undergruppen 0F2 er den tida som går fra henvisning til det tas en beslutning om behandling. OF3 er tida fra beslutning om behandling er tatt til behandling iverksettes.
Helgelandssykehuset har tidliger opplyst at den største årsaken tilreduksjonen i gjennomføringsgraden, er den tida det tar fra beslutningen er tatt til operasjon er gjennomført.
– Det er ikke greit
Eva Monica Hestvik var en av tre styremedlemmer i Helgelandssykehuset som tok protokolltilførsel i det ekstraordinære foretaksmøtet der Helse Nord flyttet tarmkreftkirurgien ut av Helgelandssykehuset i oktober i fjor. Hun har flere ganger stilt seg kritisk til situasjonen som har oppstått i kjølvannet av denne avgjørelsen.

Liv måtte ta tarmkreft på dødsens alvor to ganger: – Det er på tide at mennesker med makt til å avgjøre folks liv og helse, lytter til fagfolk og pasienter
– Jeg må kommentere dette med kreftbehandlinga. Jeg vet at det er utenfor styret i Helgelandssykehusets hender, men vi fikk anbefaling fra administrasjonen, vi gjorde et vedtak i dette styret. Vi kunne hatt ei kreftbehandling på Helgeland som var medisinsk forsvarlig og vi har det ikke. Det er politiske årsaker som gjør at det er flyttet, innledet Hestvik og fortsatte tydelig berørt:
– Jeg synes det er helt grusomt at det går utover mennesker den behandlinga vi får. Det går skikkelig inn på meg. Jeg hadde bare lyst til å si det, for jeg sitter i et styre der vi ikke får lov til å gjøre det vi mener er rett fordi vi blir overstyrt, og det er ikke greit.
Som du sier, styret i Helse Nord har gjort de vedtakene de har gjort. De ligger der, og så er dette nå til behandling i Helse Nord. Vi avventer endelig sluttbehandling av den saken der, så får vi komme tilbake, kommenterte styreleder Arne Benjaminsen.

Bekymringsmelding fra fagfolk i Helgelandssykehuset Mo i Rana: – Etter flyttinga av tarmkreftkirurgien har ventetida på operasjon i gjennomsnitt nesten tredoblet seg for to av tre pasienter fra Helgeland
Brukerrepresentant Anne Lise Brygfjeld ville vite når den regionale kreftplanen som Helse Nord har bebudet, kan forventes ferdig.
– Jobbes med tanke på bedring
– Vi har hatt spørsmålet oppe før, og fikk da til svar at ventetida for gjeninnføring av tarmkreftkirurgien til Helgeland og kreftplanen sees i sammenheng. Det er bakgrunnen for at Brukerutvalget spør. Det er ikke bra at 29 pasienter ikke får behandling innenfor fristene som er satt i pakkeforløp, presiserte Brygfjeld og ta til med trykk:
– Vi håper på bedring.
Medisinsk direktør i Helgelandssykehuset sluttet seg til det, og påpekte at det nå jobbes langs flere akser for å bedre situasjonen.

Brukerutvalget: – Vi har tillit til at Helgelandssykehuset i samarbeid med Nordlandssykehuset og Helse Nord løser saken med pasienter som ikke får operasjon innen frister for pakkeforløp
– Vi har fått opplyst av Helse Nord at den regionale kreftplanen forventes styrebehandlet i desember. Det har pågått et arbeid internt i Helgelandssykehuset for å få kreftkirurgien tilbake til Helgeland. Vi samarbeider nå med Nordlandssykehuset for å løse flaskehalsproblemene for å få flere av pakkeforløpene gjennomført innen anbefalt tid, sa Fred A. Mürer og fortsatte:
– Vi klarer nok ikke alle, men anbefalt tid er der av en grunn.
– Dette er ei sårbar gruppe, og det er også etiske spørsmål knyttet til dette, kommenterte Anne Lise Brygfjeld.

Tre styremedlemmer tok protokolltilførsel i foretaksmøtet med Helse Nord: – Vi mener det ikke gagner pasientene å flytte kirurgien bort fra Helgelandssykehuset