437 havbruksmillioner til Nordland - på Nord-Helgeland er Rødøy og Lurøy de absolutte vinnerne

Ida Gudding Johnsen (V) og Margunn Ebbesen (H) er glad for at kommunene får stabile inntekter.

Ida Gudding Johnsen (V) og Margunn Ebbesen (H) er glad for at kommunene får stabile inntekter.

I høst vil 2,25 milliarder kroner bli utbetalt til laksekommunene i Norge.

DEL

[AVISA NORDLAND] Havbrukskommunene i Nordland og Nordland fylkeskommune får over 437 millioner kroner.

– Landets oppdrettskommuner gjør en viktig jobb med å legge til rette for oppdrettsnæringen. Før 2016 fikk ikke kommunene noen utbetalinger fra staten for at de hadde lagt til rette for havbruksnæringen, sier stortingspolitiker Margunn Ebbesen fra Nordland Høyre i en pressemelding.

– Siden 2018 er det overført store beløp til kommunene. Det har vært diskusjon om hvilken beskatning næringen skulle ilegges. Jeg er nå veldig glad for at diskusjonen rundt grunnrenteskatt er lagt bort, og vi fremover kan gi kommunene en forutsigbarhet om hvilken inntekt de vil få for å legge til rette for havbruksaktivitet i sin kommune.

– Kommunene vil få mer stabile og forutsigbare inntekter. Hittil har det vært høyst varierende hvor mye kommunene har fått. Med produksjonsavgiften svarer vi opp et mangeårig ønske fra oppdrettskommunene, sier Ida Johnsen fra Nordland Venstre i meldingen.

Ebbesen påpeker at havbruksnæringen er viktig for sysselsetting og bosetting i fylket.

– Dette er penger som kommer godt med i kommunenes budsjetter fremover, og som viser at det lønner seg å legge til rette for havbruksnæringen, sier hun.

34 kommuner i Nordland og fylkeskommunen får i disse dager utbetalinger fra årets salg av konsesjonsvekst. Slik er fordelingen for Nord-Helgeland:

  • NESNA3.554.418
    RANA3.554.418
    LURØY24.541.433
    TRÆNA2.050.625
    RØDØY23.841.942

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken