[Min Energi:] Strømsjokket de to siste årene, som toppet seg med en månedlig gjennomsnittspris på 543 øre/kWh i august 2022 i prisområde NO2 Sør-Norge, satte nok en støkk i mange nordmenn. Selv om strømprisene i dag har falt til nivåer som er langt unna toppunktet i 2022, så har også renteøkningene bidratt til høyere kostnader i de norske husstandene. De fleste har nå innsett behovet for å spare på strømmen for å redusere levekostnadene sine.

Sjekk hvor mye du kan spare på å begynne med smarthjem-teknologi

Dette kommer tydelig fram i en ny undersøkelse som Yougov har gjennomført på velge av solcelleselskapet Otovo, Der svarte kun 13 prosent av de 1002 spurte boligeierne at de ikke hadde planer om å gjøre tiltak for å spare strøm. Resten skal gjøre både små og større tiltak for å forberede seg på neste vinter.

– Det er flott å se at nordmenn nå har fått et mer aktivt forhold til strøm og strømsparende tiltak, sier Silje Gjeraker, Norgessjef i Otovo, i en pressemelding Min energi har mottatt i e-post.

Enkle og raske tiltak

Det finnes en lang rekke mulige tiltak for å redusere strømforbruket. Disse spenner fra enkle små ting, som å skru av mer lys eller bruke øko-programmer på vaskemaskinen, til store investeringer i mer effektiv oppvarming eller etterisolering av huset. Derfor har undersøkelsen spurt hva norske boligeiere ser for seg å gjøre nå framover:

  • 53 prosent vil skru av lys og elektronikk
  • 53 prosent vil senke innetemperaturen
  • 37 prosent vil bruke sparedusj eller dusje mindre
  • 16 prosent vil bruke teknologiske, smarte løsninger for justering av forbruket

Øko-programmene sparte oss for 700 kroner måneden

– Å ha en bevisst tilnærming til strømmen vi bruker er nok veldig sunt både for miljøet og for lommeboka. Det vil vi nok se at blir stadig viktigere fremover, for eksempel ved at man er bevisst på å lade elbilen på dagtid når solcellene på taket produserer mest strøm, kommenterer Gjeraker.

Større investeringer

Nå er det strengt tatt ingen nyhet at nordmenn allerede har tatt grep for å redusere strømforbruket sitt. Norges vassdrags- og energidirektorat NVE meldte i januar 2023 at husstandene hadde spart svært mye strøm i 2022. Til sammen utgjorde strømbesparelsene til privatboligene i Norge nesten like mye strøm som årsproduksjonen til landets største vannkraftverk, Tonstad i Sira-Kvina-systemet.

Dette vises også i Otovo-undersøkelsen. Deltakerne i undersøkelsen ble spurt om hvilke investeringer man allerede hadde gjort i boligen de siste årene for å senke strømforbruket, viste svarene at rundt halvparten allerede hadde gjennomført tiltak. Blant de større tiltakene, svarte deltakerne slik:

  • 49 prosent har gått til innkjøp av varmepumpe
  • 20 prosent har etterisolert boligen
  • 6 prosent har skaffet seg solceller, mens 41 prosent vurderer å investere i solceller

At så mange faktisk vurderer å skaffe solceller er kanskje en overraskende høyt tall, men Silje Gjeraker i Otovo bekrefter den den økte interessen:

– Strøm og energi er jo noe av det kjedeligste å bruke penger på, så jeg forstår godt at folk både er mer nøye med å skru av lyset etter seg, men også vurderer større investeringer for å holde kostnadene nede. På samme måte som varmepumper har blitt mer og mer tilgjengelig, faller nå også prisene på solceller. Bare fra januar i år har prisene på solceller falt 17 prosent.

Norske husstander sparte svært mye strøm i 2022