Gå til sidens hovedinnhold

90-åringen Håkon Bleken hylles med retrospektiv utstilling i Trondheim: – Bleken er fremdeles svært aktiv og evner fortsatt å utvikle seg

Artikkelen er over 2 år gammel

I januar i år fylte Håkon Bleken hele 90 år, noe som ble markert over hele landet. Trondheim Kunstmuseum hyller den framtredende kunstneren med den retrospektive utstillingen «Håkon Bleken – Do Not Go Gentle». Nå åpner Håkon Blekens jubileumsutstilling, Do Not Go Gentle, i Trondheim, står det i en pressemelding.

Norges lengste kunstneriske karriere

Utstillingen er produsert i samarbeid med Henie Onstad Kunstsenter, og ble vist der i perioden 9. november–24. februar 2019 med stor publikumstilstrømning og mye begeistring. Nå kommer den til Trondheim og skal vises i TKM Bispegata fra 23. mars til 1. september. Utstillingen gir et godt innblikk i en Norges lengste kunstneriske karrierene.

– Vi gleder oss til å vise en slik bred presentasjon av Blekens kunstnerskap, med fokus på maleri. I dialog med kuratorene for utstillingen på Henie Onstad, Lars Mørck Finborud og Caroline Ugelstad, har vi tilpasset utstillingen til Trondheim Kunstmuseum. På oppfordring fra Bleken har vi også valgt å inkludere de mye omtalte Rita Ottervik-portrettene, sier Trondheim kunstmuseums kurator for utstillingen, Randi Thommessen.

Sjelden vist

Bleken er en av Trondheims aller viktigste kunstnere gjennom tidene, ikke bare i kraft av sitt vitale kunstnerskap men også gjennom sin tydelige og engasjerte stemme i offentligheten. Gjennom Kunstgaven Håkon Bleken har Trondheim Kunstmuseum en betydelig samling av arbeidene hans, og har i flere år hatt et tett samarbeid med den engasjerte kunstneren. Museet har vist en rekke utstillinger med deler av hans kunstnerskap, men ser nå fram til å virkelig få vise en stor og omfattende presentasjon av hans kunstneriske produksjon. For publikum er dette en spesiell mulighet til å se verk som sjelden har blitt vist i Trondheim tidligere, står det videre i pressemeldingen. 

Tittelen på utstillingen er tatt fra den walisiske poeten Dylan Thomas som oppfordret sin far til å ikke gå stille i dørene på sine eldre dager:

«Do not go gentle into that good night. Old age should burn and rave at close of day. Rage, rage against the dying of the light.»

– Bleken er fremdeles svært aktiv og evner fortsatt å utvikle seg. Hans sterke stemme i offentligheten reflekteres i kunsten. Utstillingen passer både for dem som kjenner Bleken godt, og de som vil bli bedre kjent med ham, forteller kommunikasjonsansvarlig ved Trondheim Kunstmuseum, Ida Grøttum.

Engasjert i museet

Utstillingen skal fylle hele 1. etasje i Trondheim Kunstmuseum og viser både kjente og mindre kjente verk av den folkekjære kunstneren. 

– «Bleken har et nært bånd til museet, noe som merkes godt når han omtaler museets samling. Han besøker oss ofte og har vært engasjert i driften av museet helt siden han satt i styret da det var kunstforening, så det er fint for oss å kunne feire en viktig kunstner som har engasjert seg så mye for museet – og ikke minst kunsten!» avslutter Ida Grøttum. 

Kommentarer til denne saken