Gå til sidens hovedinnhold

Å drive Sp-valgkamp i eksportfylket Nordland uten å kunne så mye om EØS-avtalen, er ikke akkurat et sjakktrekk

Valgflesk og velgerfrieri er vi ikke ukjente med, men at Senterpartiet kommer til Mo Industripark og Celsa med et budskap om at EØS bare er tre bokstaver, er å undervurdere sitt publikum på det groveste, skriver sjefredaktør Marit Ulriksen.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Trine Fagervik fra Leirfjord er leder i Nordland Senterparti. Med sin tredjeplass på partiets liste, tar hun også sikte på å få en plass på Stortinget etter høstens valg. I likhet med andre sentrale politikere og stortingskandidater farter hun nå land og strand rundt og fører valgkamp. Her om dagen var hun i Rana, og nær sagt som de fleste politikere som gjør en stopp her, svingte hun også innom Mo Industripark. Og nettopp i Mo Industripark, på besøk hos Celsa, fant hun det for godt å meddele både Senterparti-sympatisører, potensielle velgere og alle andre at hun ikke vet så mye om EØS-avtalen.

– Jeg kan ikke så mye om det, men vil egentlig spørre hvorfor EØS er så saliggjørende for mange, sa Senterpartiets fylkesleder.

At uttalelsen faller i en av landets største industriparker, som ligger i fylket hun håper å få representere i nasjonalforsamlinga vår, er like oppsiktsvekkende som det er håpløst. At Senterpartiet mener at Norge skal ut av EØS er ingen hemmelighet. Men at en av Nordlands toppkandidater fra samme parti ikke vet så mye om EØS-avtalen og hva den betyr for den særdeles viktige eksportindustrien i fylket vårt, får vi virkelig håpe at mange legger seg på minnet. Også når de skal legge stemmeseddelen sin i valgurna om noen uker.

Senterpartiets fylkesleder skal kanskje være glad for at partifellen hennes, stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik, var sammen med henne på Celsa og kom henne til unnsetning. Selv om han mener at EØS bare er bokstaver, og at Sp vil forhandle fram nye avtaler med Europa. Avtaler som Gjelsvik og Sp forfekter vil bli mye bedre enn dagens EØS-avtale. At Sp, Gjelsvik og altså Fagervik, som ikke kan noe om EØS, skal få til dette, er det vel ingen andre enn de selv om tror på. Og strengt tatt så tror vi at de innerst inne slett ikke tror på dette selv. For når det kommer til stykket må også Senterpartiet erkjenne og ta inn over seg at sentrale arbeids- og næringslivsorganisasjoner, ikke har noe ønske om at Norge skal ut av EØS-avtalen.

Lars Frøysa, som blant annet er leder i Rana Arbeiderparti og tillitsvalgt i Fellesforbundet, var til stede på Celsa og hørte at Fagervik ikke kan noe om EØS. Han ble målløs uttalelsen, og det skjønner vi godt. Samtidig er det litt vanskelig å skjønne at Frøysas eget parti svært gjerne vil styre landet sammen med et parti som forfekter ei slik holdning. Men han og dem om det.

Valgflesk og velgerfrieri er vi ikke ukjente med, men at Senterpartiet kommer til Mo, Mo Industripark og Celsa med et budskap om at EØS bare er tre bokstaver, samtidig som en av toppkandidatene deres i Nordland ikke engang kan denne delen av alfabetet, er å undervurdere sitt publikum på det groveste. Det er ikke sikkert det er så lurt.

Kommentarer til denne saken