Gå til sidens hovedinnhold

A-krimsenteret kontrollerte fire byggeplasser i Mo i Rana med svært nedslående resultater: - Hårreisende

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er i en pressemelding fra politiet det fremgår at A-krimsenteret i Nordland har kontrollert fire byggeplasser i Mo i Rana. Kontrollene ble gjennomført av A-krimsenteret, politiet og Skatteetaten, og var rettet mot store aktører innenfor bygg- og anleggsbransjen i Mo i Rana.

– Dette var en målrettet kontroll mot virksomheter vi har observert over tid. Det viser seg at de kontrollerte aktørene bevisst forsøker å omgå de lover og regler som gjelder, noe vi ser alvorlig på, sier Lars-Jørgen Gunnestad, koordinerende leder for A-krimsenteret i Nordland.

Et tosifret antall arbeidere ved fire byggeplasser ble kontrollert. Her fant politiet flere arbeidere uten lovlig arbeidstillatelse i Norge. Disse sakene håndteres nå videre av politiet.

Videre ble det oppdaget at flere av de som jobbet ikke var oppført i Arbeidsgiverregisteret. Tre saker følges opp av NAV for mulig trygdesvindel.

Skatteetaten skal nå gjøre videre undersøkelser sammen med Arbeidstilsynet knyttet til lønnsforholdene hos enkelte arbeidstakere da indisier kan tyde på svart avlønning eller brudd på bestemmelsene om tarifflønn.

- Hårreisende at enkeltaktører systematisk velger å omgå regelverket og samtidig bidra til grobunn for arbeidslivskriminalitet, uttaler Gunnestad.

Videre ble det avdekket manglende HMS-kort hos syv av 11 arbeidere. Det ble oppdaget usikret arbeid i høyden og arbeidsutstyr hvor flere av verneinnretningene på utstyr var fjernet. I tillegg ble et kjøretøy avskiltet under kontrollen.

Gunnestad uttaler at han er sjokkert over antallet sikkerhetsavvik man har avdekket den siste tiden.

- Det er svært alvorlig at ønsket om å spare penger skal gå på bekostning av arbeidernes sikkerhet. Liv kan gå tapt ved å ikke ta sikkerheten på alvor. Dessverre finner vi alt for ofte denne typen avvik som Arbeidstilsynet må slå ned på. Det forundrer meg at sikkerheten på norske byggeplasser ser ut til å bety så lite for både entreprenører og ansatte som risikerer å bli utsatt for alvorlige ulykker.

Kommentarer til denne saken