Gå til sidens hovedinnhold

Å prioritere Krisesenteret er rett. Ellers er det langt mellom prioriteringene. Sparegrisen tømmes heller

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er selvsagt fristende, slik posisjonen nå har gjort, å bruke nesten fire millioner kroner av disposisjonsfondet. Hvorvidt det er smart, er en helt annen sak, skriver sjefredaktør Marit Ulriksen.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Hvis tilbudet vi gir er ti mil unna Rana, vil hele nettverket rundt disse skjebnene utfordres. Unger mister venner, flytter skoler, voksne mister jobben. Et brudd med det dysfunksjonelle vil kjennes umulig.

Meldinga fra Line Ellingsen (Rødt) var klinkende klar, da formannskapet i sitt siste møte bestemte at Rana kommune fortsatt skal ha et eget krisesenter. Rødt-representanten var også glad for at de folkevalgte i Rana kjente at de måtte prioritere krisesenteret.

Det er det garantert mange andre som også er, ikke minst de som trenger den typen hjelp krisesenteret kan tilby. De ansatte ved krisesenteret trekker nok også et lettelsens sukk over den brede og unisone enigheta i denne saken.

For bare kort tid siden ble det kjent at Rana kommunes hovedverneombud Tor Arne Fiskum og Krisesenterets eget verneombud Trude Solvang Rødahl, hadde sendt varsel til Arbeidstilsynet om forholdene på Krisesenteret, som i dag er lokalisert i Åga. I utgangspunktet var det nemlig ikke funnet plass til nytt bygg til Krisesenteret, verken i rådmannens forslag til budsjett eller økonomiplan. Det var heller ikke satt av penger til å utbedre dagens situasjon. Det reagerte både de og også en rekke politikere på.

At Krisesenter-bygget er i så dårlig forfatning, og fungerer så dårlig med tanke på det tilbudet som skal ivaretas der, burde imidlertid ikke komme som en stor overraskelse på politikerne. Dessverre er dette et godt, eller helst dårlig, eksempel på hva som skjer når ting ikke blir prioritert og vedlikeholdt underveis. Noe som faktisk er de samme politikerne sitt ansvar. Ikke før kommunen står i en situasjon hvor det vil være snakk om måtte flytte Krisesenteret til Mosjøen, eller måtte investere i et nytt bygg til opp mot 20 millioner kroner, reageres det.

Les også

Berger barnehage på Ytteren, bevarer krisesenter i Rana og varmer opp fotballbane

Det finnes selvsagt en rekke gode grunner til at vi i Nord-Norges tredje største by skal ha et krisesenter, og det er bra at de politiske partiene, med unntak av Frp, har stått samla om dette. Samtidig ryker andre ting for å få dette til. De foreslåtte investeringsmidlene på 3,5 millioner kroner til bokbuss blir omdisponert for å renovere alternative lokaler til Krisesenteret.

Mens formannskapet i saken rundt Krisesenteret har gjort ei helt klar prioritering, Krisesenter på bekostning av bokbuss, er det dessverre ikke tilfelle med en rekke av de andre tingene som det nå er funnet plass til på 2021-budsjettet.

For enda en gang ser vi at politikerne tar hull på sparegrisen for å slippe unna tøffe prioriteringer. Det er mye hyggeligere å si ja, enn å si nei til ting. Det er selvsagt fristende, slik posisjonen nå har gjort, å bruke nesten fire millioner kroner av disposisjonsfondet. Hvorvidt det er smart, er en helt annen sak.


Kommentarer til denne saken