Å slette hårreisende kommentarer om enkeltpersoner gjør meg ikke til en nazi-propagandaminister

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommentarfeltene både på ranablad.no og på vår Facebook-side er en viktig lavterskel-debattarena, og det skal de fortsatt forhåpentlig være. Men for at det skal være mulig, påhviler det faktisk de som engasjerer seg der et ansvar. Et ansvar for å holde debattene på et saklig og høflig nivå. Og ikke minst et ansvar for ikke å skremme bort andre debattanter, skriver sjefredaktør Marit Ulriksen i Ukeslutt.

DEL

Ukeslutt «I denne tråden er kommentarer fjernet. Det er ikke sånn at det er fritt fram å komme med karakteristikker av personer og påstander om virksomheter på våre sider. Det må tydeligvis gjentas til det kjedsommelige: Dette handler om hvilket nivå vi vil ha på debattene våre i Rana Blad. Marit Ulriksen, sjefredaktør».

Denne standardformuleringa må jeg støtt og stadig bruke i kommentarfeltene både på vår Facebook-side og på ranablad.no.

Jevnt over går diskusjonene i debattrådene våre for seg i rimelig høflige former, men dessverre skjer det litt for ofte at vi må inn og slette kommentarer. Kommentarer som er stygge, som er usaklige, som er sårende og som er usanne. Kommentarer som avsenderen aldri i verden ville våget å framsette direkte overfor dem de går etter – det være seg privatpersoner, politikere eller virksomheter.

Det er lett å være tøff i trynet over tastaturet og på Facebook, rakrygget å framsette kvasse kommentarer i virkeligheten er straks verre.

Hilde Rønningsen, mangeårig SV-politiker i Rana og leder av lokallaget her, har deltatt i en undersøkelse NRK har gjennomført blant politikere i Nordland.

Når Rønningsen forteller at hun blir kalt rasist, nazist, overgriper, kynisk, kald, evneveik, korrupt og idiot, er det lett å bli sjokkert. Samtidig overrasker det ikke, for det offentlige ordskiftet er ikke bare hardt, men direkte stygt.

En av dem som er sjokkert er Melanie Magin, postdoktor i mediesosiologi ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU i Trondheim. Hun er sjokkert over hvor lett det er at falsk informasjon kan vidt spres på sosiale medier uten å sjekke kredibiliteten til det man liker og deler.

– Jeg er ofte sjokkert over alle de hatefulle meldingene på sosiale medier. Jeg kan ikke forstå hvordan mennesker kan skrive så stygge ting, og åpenbart ikke tenker på at det vil såre andre mennesker.

Terskelen for å komme med hatefulle ytringer senkes stadig. Vi ser det også i våre kommentarfelt, og derfor er vi stadig inne og sletter og moderer.

Å slette hårreisende kommentarer om enkeltpersoner gjør meg ikke til en nazi-propagandaminister. Å slette kommentarer som bryter med debattreglene våre handler på ingen måte om sensur eller begrensning av ytringsfriheten, slik enkelte vil ha det til. Det som dessverre på sikt kan begrense ytringsfriheten, er derimot nettopp de som ikke klarer å holde debatten på et saklig nivå.

Ved sin aggressive måte å debattere på, ved sin måte å omtale meddebattanter på, ved direkte å hetse de som har ei anna oppfatning enn dem selv og ved å framsette helt horrible påstander om kjeltringstreker, korrupsjon, og mafiavirksomhet, så skremmes rett og slett mange vekk fra debattene som føres. Og ikke bare skremmes de fra nettdebattene, i ytterste konsekvens skremmes de fra i det hele tatt å ytre seg. Da har desibeldemokratiet sørget for å stilne stemmer, og på den måten virkelig kneblet ytringsfriheten.

Flere norske nettaviser har kuttet kommentarfeltet på artiklene sine. Sist ut var Nettavisen, som begrunnet kuttingen hovedsakelig med at det ikke lenger oppleves at kommentarfeltet bidrar til noe positivt. I stedet for å drive politisk debatt i kommentarfeltene i Nettavisen, har folk kalt hverandre idioter og ødelagt debattene.

For et par uker siden skrev jeg en Ukeslutt om sykehuskampen som for alvor har tilspisset seg i regionen vår. Også her måtte vi inn og slette kommentarer. I kommentarfeltet på ranablad.no var det drøyt 50 kommentarer på denne saken. Det var imidlertid ikke 50 forskjellige helgelendinger som diskuterte det jeg førte i penn, nei det dreide seg om en håndfull personer som i hovedsak var de samme som kommenterer på nær sagt alle sakene våre. Av de over 50 kommentarene var heller ingen skrevet av kvinner!

Det gir grunn til ettertanke, og en refleksjon over om det er sånn at å skrive i kommentarfeltene våre er blitt en hobby for en håndfull godt voksne menn som finner det for godt å mene mangt om mye – uten at det nødvendigvis bringer verden veldig mye framover.

Kommentarfeltene både på ranablad.no og på vår Facebook-side er en viktig lavterskel-debattarena, og det skal de fortsatt forhåpentlig være. Men for at det skal være mulig, påhviler det faktisk de som engasjerer seg der et ansvar. Et ansvar for å holde debattene på et saklig og høflig nivå. Og ikke minst et ansvar for ikke å skremme bort andre debattanter.

Her om dagen ble tydeligvis en av debattantene skremt av noe han selv hadde ført ut av seg, for jeg fikk denne meldinga fra sentralbordet vårt:

«XXX har ringt og beklaget at han har lagt inn en kommentar under din Ukeslutt sist fredag. Han ber pent om at den blir slettet, samtidig som han lover å skrive et mer saklig leserinnlegg, og neste gang skal det ikke gjøres når han er sint».

Tenker vi sier at dette gjerne kan være et eksempel til etterfølgelse. God helg!

Marit Ulriksen, sjefredaktør

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken