Hun har vært medlem og fast giver til organisasjonen Leger uten grenser i flere år, noe Hauknes ikke ville gjort uten å ha tiltro til at innsatsen som legges ned, bærer frukter og redder liv.

– Organisasjonen som er tildelt årets TV-aksjon gjør en viktig jobb, som ligger hjertet til mange av oss nært. Flere i Norge har gjort en innsats ute i felten og har konkret kjennskap til jobben som gjøres. De formidler hva Leger Uten grenser og deres samarbeidspartnere gjør og får til. Det er en styrke for årets TV-aksjon, sier fylkesleder for TV-aksjonen i Nordland, Hanne Myrvang og legger til:

– Det er ikke akkurat under de beste forholdene Leger uten grenser jobber, for å yte bistand og redde liv.

– God dugnadsånd

Det er Hanne Myrvangs fjerde år i stillingen, og hun framhever innsatsen fra innbyggere og næringslivet i Rana under tidligere innsamlingsaksjoner.

– Mo i Rana er nummer to etter Bodø på lista over store byer og innsamlingsresultat. Næringslivets resultat etter ringerunden i fjor, knuste imidlertid alle, kommenterer Hanne Myrvang.

– Det kan bli rekord i år, tror lokalt styremedlem i TV-aksjonen, Rolf Solvang.

Silje Breimo er ny i TV-aksjonens lokale styre. Også hun har tro på stor oppslutning i år, men er vel så opptatt av at det å bære bøsse fra dør til dør søndag 23. oktober er en fin måte å lære seg frivillighet i praksis.

– Årets viktigste søndagstur

– Skolene gjør den største jobben, med å organisere bøssebærere som går i sine områder. Vi rekrutterer i hovedsak bøssebærere til Mo sentrum. I fjor hadde vi for få, så vi oppfordrer folk til å stille i år, sier Liv Hauknes før fylkesleder Hanne Myrvang skyter inn:

– Vi bruker å si det i forbindelse med TV-aksjonen, det er årets viktigste søndagstur!

TV-aksjonen har for øvrig fulgt med i tida. Det betyr at det fortsatt er fint å ha kontanter klar til å legge på bøssa, men årets utgave er også utstyrt med QR-kode.

– Hold mobilen over koden og du får opp informasjon for å betale med vipps. Koden er utstyrt med geo patch slik at pengegaven registreres på den kommunen du befinner deg i, forklarer Myrvang før hun legger til:

– Men bøssa har en solid posisjon fortsatt, og ble fylt med kontanter i fjor. Det synes spesielt de yngre bøssebærerne er artig.

– Og Sparebank1 Helgeland stiller som tellebank, noe vi er svært takknemlige for, supplerer Liv Hauknes.

Hun framhever at Leger uten grenser engasjerer seg for sykdommene vi kanskje ikke har hørt om, som bor i land vi sjelden leser om og noen av krisene verden har glemt.

– Vi håper mange blir med ut i felten 23. oktober. Jeg vet at alle deler av lokalsamfunnet i Rana kommune har tradisjon for å stille opp og dugnadsånden er god. Jeg vet at dere fikser dette, og sier som Leger uten grenser: Sammen redder vi liv, sier fylkesleder Hanne Myrvang.

Årets TV-aksjon

 • TV-aksjonen NRK i Frivillighetens år 2022, går til Leger Uten Grensers arbeid for å gi livreddende helsehjelp og medisiner til mennesker som trenger det mest.
 • Over 7.000 frivillige over hele landet jobber for å mobilisere og organisere TV-aksjonen lokalt.
 • For å bli bøssebærer registrerer du deg på blimed.no.

Pengene som samles inn skal bidra til:

 • Åforebygge epidemier og behandle kjente og ukjente sykdommer i fire land: Bangladesh, Den sentralafrikanske republikk, Den demokratiske republikken Kongo og Sierra Leone.
 • Å gi vaksiner, skaffe tilgang på livreddende medisiner og legebehandling.
 • I samarbeid med forskningsorganisasjonen DNDi (Drugs for Neglected Diseases Initiative, journ.anm.) skal deler av TV-aksjonsmidlene også brukes til å utvikle medisiner mot glemte, dødelige sykdommer.

Dagen bøssebærerne sendes ut i felten på vegne av Leger Uten Grenser, er søndag 23. oktober.

Leger Uten Grenser

 • Ble startet i 1971 i Paris av journalister og leger.
 • Startet opp i Norge i 1996.
 • Er en nøytral og uavhengig medisinsk nødhjelpsorganisasjon som redder liv og lindrer nød.
 • Hjelper dem som strenger det mest – uansett hvem, hvor eller hvorfor.
 • Har prosjekter i mer enn 80 land.
 • I tillegg til å gi livreddende hjelehjelp, snakker Leger Uten Grenser ut om det de er vitne til i felt.