Verdens største datasenter kan havne i Nordland: – Det vil være veldig bra om Nordland kan ta en posisjon innenfor denne bransjen

Ballangen: Det enorme industriområdet kan huse verdens største datalagringssenter. Skisse: HDR Ballangen. 
Kolos

Ballangen: Det enorme industriområdet kan huse verdens største datalagringssenter. Skisse: HDR Ballangen. Kolos

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Avisa Nordland: Fredag kommer klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) til pressekonferansen i Ballangen der toppsjefen fra arkitektfirmaet HDR skal orienterer om designet og planene for verdens største datasenter. Lykkes investorene bak selskapet Kolos Norway AS med å realisere giganten i Ballangen, vil det kunne åpne opp for flere etableringer i Nordland og Norge.

Daglig leder i Arctic Host AS, Lasse Bang sier at hvis man lykkes et sted, så vil det synliggjøre mulighetene man har i hele Norge og ikke minst Nordland.

Bransjen er også i ferd med å samle seg i en paraplyorganisasjon DC Norway som skal markedsføre Norge som vertsnasjon for en av verdens raskets voksende bransjer.

Bang trekker fram hvordan etableringen av Facebook sitt datalagringssenter i Luleâ fikk Nord-Sverige inn på verdenskartet.

– I kjølvannet av Facebook kom det flere etableringer der, sier han og håper det samme skal skje på denne siden av kjølen.

Store tomter

Gigantprosjektet i Ballangen tar utgangspunkt i den store industritomten på over 600 mål, tilgangen til store mengder vannkraft og fiberkapasitet både på norsk og svensk side.

Norge er svært interessant for datalagring også av andre grunner. Klimatisk er det kjøligere her enn i sentraleuropa – det betyr lavere forbruk av strøm. Videre er Norden politisk stabilt.

Les også: Eierne legger 40 millioner på bordet for å sikre videre drift av Bolt Construction

Tre til fem år

Bak Arctic Host står Odd Emil Ingebrigtsen som er direktør i Bodøregionens Utviklingsselskap, hans kone Grete Bang Ingebrigtsen og Gildeskål Næringsutvikling.

Det vil bli endringer i eierskapet informerer Bang. Blant annet skal tungvekteren Mo Industripark inn.

Selskapet har ett år bak seg, men har som mål at man innen tre til fem år skal lykkes med å komme i inngrep med verdens forhåpentligvis de største aktørene som Facebook, Apple, Google, IBM og Amazon.

Les også: Fra EU til Mo for å gjøre MIP viden kjent

Tre steder i Salten

Arctic Host har interesser i Gildeskål, Fauske, Meløy og Mo i Rana. Også Saltdal har vært oppe til vurdering.

Det er den gunstige miksen av tilgang til store mengder grønn kraft, gunstig klima og store tomtearealer som har vært avgjørende. I Gildeskål er det i Sundsfjord man ser for seg et datasenter. I Meløy utredes to alternativer. Mo i Rana har seks potensielle industriarealer, mens det på Fauske er snakk om Åsmyra.

Kolos har på sin side satset på Ballangen på grunn av tilgangen til grønn energi, klima og en arbeidsstyrke i regionen innenfor teknologi. I tillegg trekker Kolas fram tilgang til internasjonal høyhastighetsfiber.

Direktør i Mo Industripark (MIP), Arve Ulriksen håper de lykkes i Ballangen. Han trekker fram at flere sentre i samme region øker troverdigheten.

– Det vil være veldig bra om Nordland kan klare å ta en posisjon innenfor denne bransjen, understreker han.

MIP kjørte i fjor i gang en prototyp for datalagring. Før jul skal driften av et lite senter som blir kommersielt tilgjengelig.

Ulriksen sier at de går inn i Arctic Host for å dele kunnskap for å kunne bygge opp bransjen.

Les også: Veidekke kjøper resten av Asfaltverket og planlegger utviding

Trenger fiber

Deres vurdering er at man har ideelle forhold når det gjelder kraft og klima. Det etterlyses imidlertid ferdig regulerte tomter. Tomter som må være på mange hundre mål.

For å få kontrakter med de virkelig store aktørene, mangler det fiberkobling til utlandet, minner han om.

Den problemstillingen har man både nasjonalt og i Nordland. For en etablering av mindre datasentre og ikke fullt så krevende kunder, har man en håndfull aktører som leverer fiberkapasitet.

Blant disse er Fiber Norway, Signal, KystTele, Broadnet og Telenor.

Les også: Helgeland Plast har doblet sin produksjonskapasitet og selger båter i høyt tempo

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken