Direktørene i MIP og Rana Gruber er blant 80 bedriftseiere som har skrevet under på opprop. De frykter Acer-nei

Arve Ulriksen er en av 80 bedriftseiere som har skrevet under et opprop til Stortinget om å ikke sette EØS-avtalen på spill.

Arve Ulriksen er en av 80 bedriftseiere som har skrevet under et opprop til Stortinget om å ikke sette EØS-avtalen på spill.

Artikkelen er over 2 år gammel

MIP-direktør Arve Ulriksen er blant 80 bedriftseiere som er bekymret for at Stortinget skal si nei til Acer.

DEL

– Ikke skap usikkerhet rundt EØS-avtalen. Vi som bedriftsledere er opptatt av at EU aksepteres som Norges desidert viktigste handelspartner. Nærmere 80 prosent av Norges eksport går til EU, skriver de 80 bedriftseierne i et opprop til Stortinget.

Arve Ulriksen fra Mo Industripark og Gunnar Moe fra Rana Gruber er blant de 80 bedriftseierne som har skrevet under oppropet.

En rekke andre kjente bedrifter har skrevet under på oppropet, også flere fra Nordland som Bodø Energi og Nordlandsbuss.

– Godt å se

Høyres Stortingsrepresentant Margun Ebbesen fra Helgeland sier i en pressemelding at det er godt å se at Ulriksen står bak dette oppropet.

– Det burde være interessant for arbeidstakere og ordførere som har stått på Løvebakken og markert motstand mot Norges tilknytning til Acer, at en bedriftseier som Ulriksen med flere er mer bekymret for at vi ved ikke å si ja til avtalen, kan være med på å risikere norske arbeidsplasser, sier Ebbesen.

I oppropet skriver de 80 bedrifseierne at de ser at EØS-avtalen har tjent Norge og norsk næringsliv godt i snart 25 år. Den mener at den har gitt små og store bedrifter tilgang til EUs marked på de samme vilkår som europeiske konkurrenter.

– Vi erkjenner også at Norge er en energistormakt i europeisk sammenheng. Energisektoren, i vid forstand, står for en vesentlig del av arbeidsplassene og størstedelen av vår handelseksport. Dette er også et viktig grunnlag for vekst og utvikling i mange lokalsamfunn, skriver bedriftseierne.

Avtale i spill

Energisektoren skaper også ringvirkninger for annen eksportrettet næringsvirksomhet, men nå som det er skapt stor usikkerhet rundt EØS-avtalen og dermed landets forhold til EU-markedet, frykter bedriftseierne at et nei til tredje energimarkedspakke og Acer kan sette EØS-avtalen i spill.

– Det vil i så fall skape betydelig usikkerhet for norske bedrifter langt utover de som berøres av selve saken. Vi ber om at Stortinget ikke skaper ytterligere usikkerhet om markedsutsiktene for næringslivet i en tid som preges av store og krevende omstillinger, skriver de.

(Saken fortsetter under bildet)

Administrerende direktør Gunnar Moe i Rana Gruber har også skrevet under på oppropet.

Administrerende direktør Gunnar Moe i Rana Gruber har også skrevet under på oppropet. Foto:

– Vi skal blant annet løse klimautfordringene og ønsker å bidra konstruktivt i en europeisk klimadugnad. En slik dugnad må bygge på samarbeid på tvers av landegrenser. Norge er et lite land med åpen økonomi og stor eksport. Vi er dermed mer avhengig av handel og samarbeid enn de fleste, heter det videre i oppropet.

Nødvendig forutsigbarhet

De er klare på at EØS-avtalen gir den nødvendige forutsigbarheten et utadvendt næringsliv trenger.

De som har underskrevet oppropet sier ja til EØS-avtalen, ja til europeisk energisamarbeid og ja til klimadugnaden.

– Vi forventer at våre øverste politikere gjør det samme, avslutter de.

Dette er ACER

  • Acer, Agency for the Cooperation of Energy Regulators, er EU sitt energibyrå. Byrået holder til i den slovenske hovedstaden Ljubljana.
  • Regjeringa ønsker at Norge skal slutte seg til Acer.
  • Kritikerne frykter Acer kan pålegge Norge å bygge flere strømkablar til utlandet, og at dette i så fall vil drive opp strømprisane. Regjeringa har avvist denne frykten.
  • Landene som slutter seg til Acer overfører nasjonalt ansvar til EU-byrået.
  • Acer skal overvake både nasjonale reguleringsstyresmakter og systemoperatørar, ikke ulikt Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Statnett.

Kilde: NRK

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken