– I 1905 brøt det nesten ut krig med Sverige fordi vi ville ha norsk suverenitet. Nå forsøker regjeringa å selge vår suverenitet

SV-leder i Nordland, Marius Jøsevold, tror det kan være kroken på døra for industrien i Norge om Norge slutter seg til EUs tredje energimarkedspakke.

SV-leder i Nordland, Marius Jøsevold, tror det kan være kroken på døra for industrien i Norge om Norge slutter seg til EUs tredje energimarkedspakke.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Leder for Nordland SV, Marius Jøsevold, advarte i fylkestinget om at hvis Norge slutter seg til EUs tredje energimarkedspakke, kan det bety kroken på døra for industrien i Nordland.

– En prisstigning på noen øre kan bety hundrevis av millioner på bunnlinja til bedrifter som Celsa, Glencore, Elkem og Alcoa. Da henger hundrevis av arbeidsplasser i en tynn tråd, sier Jøsevold i en pressemelding.

Sparte ikke på kruttet

Jøsevold sparte ikke på kruttet i sitt innlegg.

– Å forsøke å vedta tilslutning til ACER med simpelt flertall i Stortinget er i strid med grunnloven. Eidsvollsmennene kjempet for at vi skulle bestemme selv, og i 1905 brøt det nesten ut krig med Sverige fordi vi ville ha norsk suverenitet. Nå forsøker regjeringa å selge vår suverenitet for knapper og glansbilder. Det kan vi ikke akseptere, sier SV-politikeren fra Nesna.

Tidligere onsdag ble det klart at Norges tilknytning til EUs energibyrå (Acer) ikke er en grunnlovssak, og kan dermed vedtas av alminnelig flertall i Stortinget.

Jøsevold mener også debatten er full av vikarierende argumenter.

– For eksempel sies det stadig vekk at Norge ikke kan isolere seg fra Europa. Men Europa ligger der, kablene ligger der, og salget av strøm kommer til å fortsette. ACER-tilhengerne prøver å late som motstanderne har nisselua trukket godt nei i øynene, mens sannheten er at vi ser virkeligheten klarere enn regjeringen, tordnet Jøsevold.

Skal selvsagt samarbeide

Han sier at det er en selvfølge at man skal samarbeide med Europa, men sier at energimarkedspakken har ligget hos Stortinget siden 2009.

– Når den kan støve ned i ni år uten at EU har noen problemer med det, syns vi den kan ligge der i både ti, tjue og femti år til. Vi trenger den ikke, sier Jøsevold.

Han mener SVs tidlige innsats har vært sentral for å mane til kamp. SV var tidlig ute og startet kampen mot ACER med uttalelse i fylkestinget i oktober. Etter den uttalelsen har fire andre fylker og en lang rekke kommune og fagforeninger sagt seg enig.

– Nå ser vi bevegelse i både Fellesforbundet og Fagforbundet, og sannsynligvis da også hos LO. Hvis LO sier nei, er det sannsynlig at flertallet på Stortinget glipper, avslutter Jøsevold.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken