Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot stor snøskredfare også i boligstrøk og over veier. Melder også store snømengder og sterk vind på kysten

«Satellittbildet ser kanskje fint ut, men dette store lavtrykket gir både snø, vind, høye bølger og torden. Det treffer land i løpet av natten, og gjør at vi har sendt ut flere farevarsler i Nord-Norge.»

Dette skriver Meteorologene i en tweet torsdag morgen.

Skjer det noe der du er eller du har bilder/video av hendelser i forbindelse med noen av varslene, send oss dem gjerne på tips@ranablad.no

– Vi har nettopp oppdatert varselet og vi ser at farenivået øker ved Svartisen fra i ettermiddag. I løpet av kvelden vil været, med mye nedbør og vind, dra seg nedover til resten av Helgeland og vi forventer store skred i området, sier vaktleder Emma Julseth Barfod ved snøskredvarslinga til Helgelendingen.

God avstand til bratte sider

– Hvordan skal folk flest forholde seg til varselet?

– Skredene kan gå langt, så det gjelder å holde god avstand til bratte sider. Det er rett og slett skumle forhold, og vi anbefaler alle om å holde seg unna fjell og utløpsområder for fjell, sier Barfod som legger til at det er spesielle forhold som gjør at faren er så stor i regionen.

– Det ligger et vedvarende svakt lag med rim, noe som gir meget ustabile forhold. Når fokksnøflak legger seg over dette laget tåler det ikke vekta og løsner.

– Er det noen steder i regionen som er mer utsatt enn andre?

– Forholdene vil være ganske like over hele Helgeland, så varselet gjelder for hele regionen, sier Barfod.

– Hvor lenge vil varselet gjelde?

– Det er vanskelig å si, men det vil nok ta lang tid før forholdene stabiliserer seg. Vi anbefaler derfor de som etter hvert har tenkt seg ut i terrenget om å følge våre oppdaterte varsel på varsom.no, sier Barfod.

Mye snø og vind

Allerede i går ble det kjent at det er sendt ut gult farevarsel for store snømengder blant annet på Helgeland og Saltfjellet.

Det er allerede kommet en god del snø på Helgeland natt til torsdag og i morgentimene, men fra torsdag ettermiddag kan det komme 20–40 cm snø på 24 timer. Anbefalingen er å beskytte sårbare installasjoner og gjenstander som ikke tåler den ventede snømengden. Beregn noe ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene. Faren skal være over lørdag ettermiddag.

Les også

Skal du ut og kjøre i dag? Her kan du sjekke hvordan veiene er

Sårbar infrastruktur kan bli rammet som følge av snøtyngden. Noen reiser vil kunne få lengre reisetid. Det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold. Snøfokk i fjellet gir redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og/eller stengte veier. Snøfokk gir redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og/eller stengte veier.

Nå er det også sendt ut rødt farevarsel for Svartisen. Torsdag og fredag ventes stor snøskredfare i region Svartisen. Snøskredproblem er vedvarende svakt lag (flakskred) og vedvarende svakt lag (flakskred). Ferdsel i skredterreng anbefales ikke. Skred kan også treffe skredutsatte veier og bebyggelse.

Les mer på varsom.no for området Rana.

Skal du ut å kjøre langs veiene kan det være lurt å sjekke webkameraene til Statens vegvesen som står flere steder også her i distriktet.

Les også

Meteorologene har sendt ut farevarsel om store snømengder

Det er også meldt gult farevarsel for stiv kuling 15 m/s på kysten mellom Sandnessjøen og Lødingen fra torsdag ettermiddag. Meteorologene anbefaler å la båten ligge. Det kan være farlig å være ute i åpen båt og ved motorstopp vil man reke raskt til land. Gir grov sjø og hvitt skum fra bølgetopper som brekker.

Advarer

Ved 11-tida torsdag går også både politiet og Hovedredningssentralen ut og advarer mot skredvarslet.

Politiet skriver at de oppfordrer folk til å unngå å ferdes i utsatte områder. Hovedredningssentralen skriver at folk må vise stor aktsomhet med tanke på skredfaren.

Kommentarer til denne saken