[LOFOTPOSTEN] Mandag åpnet den femte utgaven av konferansen som samler beslutningstakere og næringsliv fra hele landsdelen til samlingen i Svolvær.

SALT-gründer Kjersti Tønnessen Busch var først ut på programmet mandag Hun er en av en rekke lokale navn som deltar på den to dager lange konferansen med rundt 500 deltakere.

– Enorm ressurs

Hun åpnet konferansen med å snakke om oppdagelsene til Georg Ossian Sars, Johan Hjort og Nansen fram til dagens havforskere, skriver Lofotposten.

– Det er viktig at vi forstår hvorfor vi noen ganger opplever gode år med masse skrei og andre ganger opplever svart hav, sa hun og pekte blant annet på Hjort som fant ut hvordan man kunne stadfeste torskens alder.

– Da skjønte man at noen år er det god rekruttering og andre år er det dårlig rekruttering. Dette er informasjon vi fortsatt bruker for se hvordan bestanden utvikler seg og for å sette gode kvoter.

Busch slo også fast at havet har stor betydning, spesielt for Nord-Norge.

– Her i Nord-Norge er 27 prosent av verdiskapningen knyttet til havet. For oss er havet dermed ti ganger viktigere enn for resten av verden, sa hun.

– Livsviktig

Hun trakk også fram at det skjer flere klimaendringer.

– Vi ser store tegn til at der skjer endringer i klimaet. Isbjørnene som før jaktet fra isflak til isflak tvinges stadig oftere til å jakte på land etter blåbær og fugleegg, sa Busch og advarte også om konsekvensene av endringene i havet.

– Havet er livsviktig for oss i nord. Dette er vår kilde til mat og energi som står på spill.

Se Agenda Nord-Norge direkte i filen under:

 

Konferansen i Svolvær har tittelen «Vi og havet» og blant annet er spørsmål om hvordan man kan leve av havet, stoppe forsøpling og skape bærekraftige arbeidsplasser.

– Vi har en enorm ressurs i havet. Torsken i Barentshavet veier mer enn 85 ganger alle nordlendingene til sammen, slo Kjersti Busch fast.

SALT har markert seg med stort fokus på blant annet marin forsøpling.

 

– Jeg har alltid hatt en stor fascinasjon for alt som er ukjent, sa Busch som også slo fast at målet med konferansen er å drøfte viktige spørsmål.

– Vi skal snakke om havet og vårt forhold til det. Framtiden er avhengig av store globale endringer og de valgene vi tar i dag, basert på vegne av oss selv og havet.

Bredt program

Blant annet deltar statsminister Erna Solberg, NHO-direktør Kirsten Skogen Lund, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass samt flere andre samfunnsaktører under Agenda Nord-Norge i den to dager lange samlingen.

Blant de øvrige lokale navnene som deltar er Lofoten Seaweed, Erik Taraldsen ved Thon Hotel Lofoten, Geir Are Johansen i Museum Nord, Vågan-ordfører Eivind Holst.