AirBNB vokser kraftig også i vår region: – En reell trussel for hotellmarkedet

Artikkelen er over 1 år gammel

Airbnb hadde en enorm vekst i fjor, og NHO Reiseliv mener nå det er en reell trussel for det etablerte hotellmarkedet.

DEL

I Norge økte antall romdøgn via Airbnb med 45 prosent fra året før. I vår region, regionen Mo/Nesna/Sandnessjøen, som inkluderer Rana, Alstahaug, Dønna, Herøy, Hemnes, Leirfjord, Lurøy, Nesna, Træna og Rødøy, økte den med 49 prosent.

I Nordland var økningen størst i Fauske-regionen med 100 prosent, og det var 91 prosent i Brønnøysund-regionen. Det var også betydelig økning i Lofoten, Vesterålen, Narvik-regionen og Bodø-regionen. I Mosjøen-regionen som også inkluderer Hattfjelldal og Grane, var det bare 28 prosent økning.

Til sammenligning hadde hotellnæringen i Nord-Norge en vekst på én prosent i fjor.

– Airbnb utgjør nå en reell trussel for det etablerte hotellmarkedet, som åpenbart mister gjester til Airbnb. Nå må norske myndigheter iverksette rapporteringsplikt for Airbnb-utleiers inntekter slik de har vedtatt, og for all del ikke gjøre noe som kan forverre konkurransesituasjonen til hotellene. Det er i denne situasjonen helt uaktuelt å heve momsen på overnatting. Tallene fra Capia viser helt tydelig at regjeringen må hente inntekter til statsbudsjettet gjennom å kreve rapportering av Airbnbutleie, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv i en pressemelding.

Airbnb

  • I 2018 var det i Norge 26.220 unike verter som leide ut bolig minst én gang gjennom Airbnb. Medianinntekten for disse var 37 463 kroner
  • Ferske estimater fra analysebyrået Capia viser at i fjor var det 4.457.847 millioner reserverte romdøgn via Airbnb.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken