Gå til sidens hovedinnhold

Akkurat som Hundåla og Talseth bør holde seg unna intern drift av Helgelandssykehuset, bør Waage også gjøre det

Artikkelen er over 1 år gammel

Å uttrykke mistillit til Helse Nord er en sterk reaksjon. Hvordan ranaordføreren forventer at dette skal bringe saken framover, er ikke godt å si, skriver sjefredaktør Marit Ulriksen.

Avgjørelsen om å flytte tarmkreftkirurgien fra Helgelandssykehuset til Nordlandssykehuset, skaper høye bølger og sterke reaksjoner. Det er helt forståelig. Særlig ettersom det er usedvanlig vanskelig å se hvorfor det skulle være nødvendig å stenge ned ei velfungerende avdeling i Mo i Rana.

Vedtaket i Helse Nord-styret om å gjøre dette, var imidlertid enstemmig, og uansett hvor sterke reaksjonene måtte være, kommer ikke vedtaket til å bli omgjort.

Sykehussaken har over mange år skapt opprivende konflikter i regionen vår, og noen av de mest sentrale bidragsyterne til dette har vært de så mye omtalte ordførerne sør for Korgfjellet. Sist ut var Berit Hundåla (Vefsn) og Peter Talseth (Alstahaug) da sykehusdirektør Hulda Gunnlaugsdottir mandag valgte midlertidig å stenge tarmkreftkirurgien i Sandnessjøen. Torsdag fikk de følge av sin ordførerkollega i Rana, Geir Waage. Han er ikke opprørt over Gunnlaugsdottir. Han er opprørt over overstyringa som Helse Nord har gjort av Gunnlaugsdottir. Det er det ikke rart at han er, det er mange andre som også er, med rette. Men derfra til å ta direkte kontakt med administrerende direktør Cecilie Daae og styreleder Renate Larsen for å gi beskjed om at han verken har tillit til styre eller ledelse i Helse Nord, er det et godt stykke.

Å uttrykke mistillit er en sterk reaksjon. Hvordan Waage forventer at dette skal bringe saken framover, er ikke godt å si.

Les også

Politisk ledelse i Rana om Helse Nords utspill: – Dette bidrar kun til å øke konfliktnivået

I løpet av den halvannen måneden som har gått siden vi i Rana Blad kunne avsløre konklusjonene i de tre eksterne rapportene om tarmkreftkirurgien i Sandnessjøen, har det fra vår side vært et helt klart redaksjonelt valg ikke å hente fram ordførere og andre politikere som kilder. Tarmkreftkirurgisaken handler om pasientsikkerhet og ikke om politikk.

At Waage nå entrer denne banen og erklærer mistillit til Helse Nord, er kanskje ikke det mest strategiske valget han har tatt. I det øyeblikket han trekker mistillitskortet, har han ikke lenger mer på hånda.

Les også

Ansatte og tillitsvalgte ved sykehuset i Rana: – Vi kan ikke tolke dette som annet enn mistillit mot vårt sykehus

Helse Nord-direktør Cecilie Daae understreker overfor oss at vedtaket om å flytte operasjonene er midlertidig. At det er gjort for å skape ro og forutsigbarhet. Og at dette ikke har noe med lokalisering av framtidas Helgelandssykehus å gjøre. Igjen, det er vanskelig å se dette nå, men både vi og ranaordføreren får gi henne og Helse Nord tid til å vise at så er tilfelle.

Waage vil på bakgrunn av vedtaket i Helse Nord, be om et møte med helseminister Bent Høie for å følge opp saken. Vi tør minne om at ordførere fra sørsida i årevis har krevd møter med ministre for å klage på andre vedtak, for eksempel i flyplassaken. Det har ikke alltid tatt seg like godt ut. Hva Waage forventer å få ut av et ministermøte er ikke godt å si.

Les også

Det som nå utspiller seg mellom Daae og Gunnlaugsdottir, framstår som en ren maktkamp

Før saken om flytting av operasjonene, først til Mo, så til Bodø, eksploderte denne uka, har Waage sammen med sin varaordfører Anita Sollie, sendt ei bekymringsmelding til helseministeren. Det ble gjort fordi de på vegne av innbyggerne i Rana kommune og de ansatte ved sykehuset i Rana, er bekymret når de hører hvordan styreleder Renate Larsen i Helse Nord uttaler seg om sykehusene på Helgeland. De mener hun gir inntrykk av å ha konkludert på forhånd, før konseptfasen, blant annet om funksjonsfordelinga mellom sykehusene. At politisk ledelse i Rana påpeker dette og ligger tett på denne saken, er på sin plass. For dette er i høyeste grad politikk. Men akkurat som Hundåla og Talseth bør holde seg unna intern drift av Helgelandssykehuset, bør Waage også gjøre det.

Kommentarer til denne saken