[Helgelendingen] Alcoa Corporation annonserte onsdag en ny investering på 51 millioner dollar (om lag 500 millioner kroner). Den nye satsingen er et viktig strategisk vekstprosjekt, for Alcoa ønsker å øke smeltekapasiteten i Mosjøen med 14.000 tonn hvert år.

– Det viser et moderselskap som ser verdien i Mosjøen og som er villig til å satse i Norge, sier verksdirektør Roy Hammer i ei pressemelding.

Bedre infrastruktur

I Mosjøen har de i dag en kapasitet, altså hva de kan produsere under optimale forhold, på 200.000 metriske tonn pr. år. Målet er at dette skal økes til 214.000 tonn innen 2026, noe som betyr at enda flere valseemner blir laget.

I tillegg til direkte investeringer på om lag 500 millioner må også et stort beløp brukes på annen planlagt infrastruktur.

Strømstyrken inn på elektrolysehallene skal økes, inkludert installasjonen av nye strømførende kabler og likeretter. Alcoa vil også øke produksjonen ved å utnytte eksisterende utstyr mer effektivt. Dermed vil også Alcoa kunne produsere mer primæraluminium på eksisterende ovner.

– Vi fortsetter med å se på mulighetene for å øke kapasiteten vår gjennom forbedringer og investeringer, sier John Slaven som er Executive Vice president og Chief Operations Officer i Alcoa.

Milliardbeløp

Investeringen gjør at fabrikken i Mosjøen er i posisjon til å møte kravene fra kunder som ønsker Alcoa sine produkter av høy kvalitet står det i pressemeldingen. Det er for tiden stor etterspørsel etter aluminium.

Alcoa annonserte tidligere i år en ny induksjonsovn som bruker fornybar energi til å smelte og resirkulere skrapmetall. De siste tre årene har Alcoa investert mer enn en halv milliard i Mosjøen, og dagens melding er en ny bekreftelse på satsingen i byen.

Strengere regler for Alcoa Mosjøen: – Vi oppfordrer engasjerte innbyggere til å gi sin mening

En massiv investering i det grønne skiftet: – Dette er en ressurs som det er veldig viktig ikke går til spille