Regjeringen har gjort det lovlig for Vinmonopolet å holde åpent på pinseaften, påskeaften, nyttårsaften og valgdagen. Men selv om endringen ble vedtatt allerede for et halvt år siden, har ikke endringen trådt i kraft. Pinseaften er fortsatt fridag for ansatte i Vinmonopolet.

– Å gå fra fridag til arbeidsdag kan ikke endres før tidligst neste vår, sier kommunikasjonsdirektør i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Lovforslaget som Stortinget vedtok var første skritt på veien. Men det er fortsatt et stykke igjen til at det kan gjennomføres i praksis, utdyper han.

Hovedoppgjøret

– Før vi kan endre dette må det forhandles mellom ansatte og bedriften. Det må gjøres ved et hovedoppgjør. Det skjer først neste år, forklarer Lorentzen.

Det vil riktignok være mulig å handle på Vinmonopolet på valgdagen 14. september ettersom dette er definert som arbeidsdag i Vinmonopolet. Det kan i beste fall drøye til nyttårsaften 2016 før åpningstidene for aftenene endres.

– Vårens forhandlinger var et mellomoppgjør, uten forhandlinger om arbeidstid. Om vi skal ha åpent i alle butikker på aftenene, vil også være avhengig av kundetilstrømningen. Kan hende vil butikker på fjellet ha åpent påskeaften, men ikke alle i byene, legger han til.

At endringene i åpningstidene ikke er innført, har nærmest gått upåaktet hjem hos kundene, skal man tro Vinmonopolet.

– Det har ikke vært noen kundestorm om dette.

Ingen reaksjoner

– Vi har ikke hørt om mange som intetanende har kommet til stengte dører på slike dager. Det ser ut til at kundene tar dette med ganske stor ro, sier Lorentzen.

Butikkansatt Kari Braastad ved polutsalget i Gran bekrefter dette, men også at ikke alle er klar over at endringen ikke er gjennomført.

– De aller fleste trodde nok at dette skulle gjelde med en gang. Så noen har bommet på dette. Men noe stort problem er det ikke, sier Braastad. (ANB)