Allergisk? Da må du passe deg for denne

Tirsdag er det julestjernens dag. Men mange allergikere er ikke så glad i denne blomsten.

Tirsdag er det julestjernens dag. Men mange allergikere er ikke så glad i denne blomsten. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Tirsdag er det julestjernens dag. Men den er ikke en velkommen gave for alle.

DEL

Å gi hverandre en blomst er både hyggelig og omtenksomt, men mange er dessverre allergiske mot julestjernen. Det er derfor viktig å tenke seg om før man velger å pynte med julestjerne hjemme eller gi den bort i gave. For dem som er allergiske kan resultatet av gaven nemlig bli utslett, kløende øyne, vondt i hodet eller rennende nese.

– Hvert år blir vi kontaktet av fortvilte allergikere som opplever ubehag. Veldig mange pynter med julestjerne, og mange vet nok ikke at det er noen som reagerer på den, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet.

Mange tror at det er tilstrekkelig beskyttelse å knipe av blomstene og bruke den som grønnplante, men det stemmer ikke. Det er ikke pollenet fra planten man reagerer på.

– Man kan reagere på den hvite melkesaften som siver ut igjennom de røde og grønne bladene, og kontakt med saften kan gi utslett. I tillegg er det veldig mange som reagerer på duften fra planten som kan lukte veldig sterkt for enkelte, for eksempel personer med astma og sensitive luftveier. Det er derfor ikke nok å knipe av blomstene, man må rett og slett kvitte seg med hele julestjernen om man har noen rundt seg som reagerer, sier Bistrup.

– Men det finnes mange gode alternativer, for eksempel azalea eller ildtopp, eller hvis man gjerne ønsker en julestjerne så har det nå kommet et godt utvalg av alternativer i plast, sier Bistrup. (ANB)

Artikkeltags