Nå skal Hemnes historielag markere at det er 80 år siden krigen i Hemnes. Allerede i 2019 var planleggingen i gang. Hemnes historielag skulle sørge for en verdig markering av de 80 år siden krigen kom til Hemnes. Arrangementet skulle skje så nært 10. mai 2020 som mulig. Datoen da DS Nord-Norge ble senket ved Præsteng-kaia på Hemnesberget for 80 år siden.

Men noen markering ble det ikke. Pandemien sørget for at også dette måtte autsettes i likhet med alt annet som ville samle mye folk. Heller ikke i 2021 lot dette seg gjøre.

Men nå ligger alt klart for å kunne gjennomføre et omfattende program, skriver Hemnes historielag i en pressemelding.

Arrangementet er i år lagt opp den 16. mai, for derved å kunne få besøk av Scots Guards, som også skal være med på en del markeringer i Rana i forbindelse med nasjonaldagen.

Det hele starter på kirkegården. Der blir det kort minnetale av Hans Chr Håland og kransnedleggelse fra Scots Guards. Under høytidelighetene blir det spilt en sørgefanfare av fire blåsere, komponert av Bjørn Alb. Fjeldavli. Hemnes Mannskor vil også bidra med sang. Flaggbærere kommer fra Helgeland reserveoffiserforening.

Fra kirkegården beveger gjester og øvrige fremmøtte seg nedover til prestegården. Der blir det en kort stopp og markering ved det som var et midlertidig gravsted for de åtte falne britiske soldatene før de ble flyttet til Hemnes kirkegård.

I kafeen ved aulaen vil det være rigget en utstilling av om lag 30 store fotos fra krigstiden i Hemnes, samt en del gjenstander fra DS Nord-Norge. Der kommer også enmodell av hurtigruteskipet, kapret av tyskerne for bruk til transport av tropper og krigsmateriell, som ble skutt i senk av britiske krigsskip ved Storkaia (nåværende Præsteng-kaia) 10. mai 1940.

I aulaen vil det bli gratis servering. som 9. klasse ved Hemnes sentralskole tar seg av. Her blir det holdt to foredrag av henholdsvis Ragnar Selnes og Kim Astrup. Selnes tar for seg «Da krigen kom til Hemnes» og Astrup om «Jorunn var 11 år da krigen kom». Senere på dagen blir det en seremoni ved Præsteng-kaia. Her skal en minneplate om DS Nord-Norges endelikt avdukes av ordfører Paul Asphaug.

Dagen avsluttes med en markering på Torvet.

Bildeserie

SE DE HISTORISKE BILDENE: Krigsbilder fra Hemnes kommune i 1940

Bildeserie

SE BILDENE: 136 bygninger på Hemnesberget brant ned