Helse Nord om ambulanseflysituasjonen: – Krevende, men håndterbar

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

[AVISA NORDLAND] Søndag er fem av seks fly i beredskap, skriver Helse Nord på sine hjemmesider.

Statusen gjelder flyene ved baser i Nord-Norge. Det kan skje endringer i løpet av døgnet. Vi oppdaterer ved endringer, heter det videre. 

  • Tallene som oppgis er fly som er utmeldt en hel 12-timersvakt. Fly som er utmeldt i enkelttimer oppgis ikke

Lørdag dro helseminister Bent Høie (H) i all hast til Bodø og Tromsø for å bli oppdatert på krisen i luftambulansetjenesten. Det gjorde han etter at han de siste dagene har fått kritikk fra både fagmiljøer og politikere fordi han ikke tar grep om situasjonen.

Bakgrunn

Lufttransport har hatt ansvaret for luftambulansetjenesten i Nord-Norge i mer enn 25 år, men tapte mot Babcock SAA da Helse Nord la kontrakten ut på anbud. Lufttransport skal levere ambulanseflytjenesten fram til sommeren 2019, men sier nå at det vil være umulig å klare fordi 12 piloter har sagt opp og andre søker seg bort fra selskapet.

Den akutte krisen i tjenesten er en følge av en konflikt mellom de to selskapene om hva som skal skje med pilotene når Babcock SAA overtar.

Situasjonen nå er at mange piloter har sykmeldt seg, eller erklært seg «not fit to fly». Det har igjen ført til at fly er blitt satt på bakken.

– Planegg som normalt

Helse Nord skriver videre at det er viktig at legevakter og sykehus i landsdelen rekvirerer flyambulanse på vanlig måte via AMK.

– Legevakter og sykehus må planlegge som normalt. Ambulanseflyene er en nasjonal ressurs og vil benyttes der det er størst behov. De flyene som er i beredskap, vil prioriteres på best mulig måte, og sammen med ambulansehelikopter, ambulansebiler og ambulansebåter, vil behov for akutte transporter bli løst, heter det.

Og videre:

– Det er tidvis flere utmeldte fly, det vil si fly som ikke er i beredskap, enn i en normalsituasjon. Situasjonen er krevende, men håndterbar, slik Luftambulansetjenesten HF og Helse Nord RHF vurderer det per nå.

– Utfordrende

I Finnmark er bruken av ambulansefly størst, på grunn av store avstander. I Finnmark brukes fly langt mer enn i andre deler av landet.

– Luftambulansen er en viktig ressurs for Finnmarkssykehuset, og dette er en utfordrende situasjon. Men det er samtidig viktig å si at vi ofte i løpet av året med dårlig flyvær håndterer situasjoner uten fly. Vi vil være klare til å bemanne opp ekstra ressurser på bilambulanse på kort varsel. Vi vurderer situasjonen fortløpende, sier Jørgen Nilsen, klinikksjef for prehospitale tjenester i Finnmarkssykehuset.

Det er normalt at beredskapen ved de ulike basene i perioder dekkes opp av andre fly. Det skjer når flyet på én base har oppdrag med pasient i andre deler av landet, eller flyet går av beredskap på grunn av teknisk feil, oppbrukt flytid (duty) eller sykdom i besetningen. Det betyr at områder med en flybase normalt har flyberedskap selv om basens eget fly er av beredskap, avsluttes oppdateringen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken