For barn og ungdom kan sommerferien være småkjedelig. De har skolefri i flere uker mer enn foreldrene har ferie. Nå finnes det en mulighet å bytte ut kjedelige timer hjemme med lek, utfordringer og nye vennskap.
– Det er her vårt tilbud om friluftsskolen kommer inn. Vi ønsker å gi barn og unge en god opplevelse i naturen, sånn dagene fylles med lek og moro i deler av sommerferien, sier prosjektleder Rebekka Braaten i Polarsirkelen friluftsråd.
I år er det 14 året på rad at barn og ungdom på Helgeland får muligheten til å delta på friluftsskolen.
Hekta på friluftsskolen
Noen kommer tilbake til friluftsskolen år etter år. Ei av de som er hekta på dette sommerferietilbudet er Andrine Hansen Martiniussen (11). Femteklassingen fra klasse 5B ved Gruben barneskole startet med å teste ut friluftsskolen i Klokkerhagen. Så har hun deltatt under tilbudet på Træna to ganger og nå er hun påmeldt for enda en friluftsskole der.

SE BILDENE: Smaken av sommer og kos under friluftsskolen
– Jeg valgte å bli med på tilbudet på Træna, fordi jeg kan nyte Klokkerhagen hele tiden. Det fine med friluftsskolen er å gjøre noe annet enn å sitte hjemme i ferien. Så er det gøy å få opplevelser i naturen. Jeg liker friluftsskoler med overnatting. En blir mye bedre kjent med de andre deltakerne da. Under opplegget i fjor fikk jeg ei venninne på Indre Kvarøy, sier Martiniussen.
11-åringen røper at hun liker Træna godt. Det er en plass familien har en fritidsbolig, men samtidig er det å delta på friluftsskolen spesielt. Det er noe med å bo i telt ute på Sanna, hvor det er ei kritthvit sandstrand, sier hun.
Smaken av Helgeland
Prosjektleder Braaten synes det er veldig fint at en del av deltakerne tester ut friluftsskolen i en annen kommune enn den de selv bor i.
– Dette bidrar til at de blir kjent med naturen i andre deler av regionen. Det er bra. Så blir de kjent med ungdommer fra andre kommuner og knytter vennskap. Det sier seg selv at opplevelsen av et opphold er forskjellig fra ute ved storhavet på Sanna i Træna kommune til en oppleve ved Sørtjønna i Garsmarka i Hattfjelldal, sier hun.
Braaten forteller at Polarsirkelen friluftsråd arrangerer friluftsskoler i kommunene Rana, Hemnes, Hattfjelldal, Nesna, Lurøy og Træna.
Totalt er det 400 plasser til fordeling på de ulike tilbudene.
For de yngste har de et junioropplegg. Det er for elever i 1. og 2. klasse. Et slikt juniortilbud gis bare i Rana. De fleste friluftsskolene er for elever fra 3. klasse til 7. klasse.
Egen veteranskole
For de som har deltatt på Friluftsskolen i flere sesonger finnes det også et veteranopplegg.
– Vi arrangerer også Friluftsskolen på Statskogs gård Granneset, som ligger ved porten til Svartisen og Saltfjellet Nasjonalpark. Her bor vi på gården og steller den i noen uker. Enga blir slått og vi lager hesjer. Vi hogger ved og går på turer i området. Det betyr en tur til Bredek og innover i Stormdalen, sier Braaten.
Under alle friluftsskolene er det fokus på et sunt friluftsliv, der en skal kose seg i naturen og ikke ødelegge den. Deltakerne får lære om å sette opp telt, lavvoer, om å lage mat ute og om den unike allemannsretten i Norge. Så blir det tid til padling, klatring, fisking, bading og spikking.
– Det viktigste er å ha det gøy, sier Braaten,
Finnes gratisplasser
Uansett størrelsen på de foresattes pengebok, skal det være mulig for en unge å delta på friluftsskolen.
– Vi gir bort gratisplass til unger som virkelig trenger en sommeropplevelse. Trengs det en slik plass, må de foresatte bare kontakte meg. Om en unge ikke kommer på den lengste ferieturen, kan et opphold noen dager på friluftsskolen med leg og moro være noe å fortelle om i klassen etter sommerferien. Her tar vi vare på alle, sier prosjektleder Braaten.
Hun håper at flest mulig får øynene opp for det hun kaller sommeren beste eventyr.

SE BILDENE: Fiskelykke på fiskecamp for barn og unge

SE BILDENE: Friluftsskole på Granneset

Å lære om friluftsliv er kjempepopulært: – Vi har opplevd en stor pågang, men ennå er det plasser igjen

SE BILDENE: Slik slapper ranværingene av i sommervarmen
Bidrar skoleferien til økte sosiale forskjeller?

Kunne du tenke deg til å ta badstue og bade her? Friluftsråd planlegger spa-avdeling på Båsmofjellet, helst med hjelp av studenter: – Bærekraftig og miljøvennlig
