Tidligere i år startet Kirkens Bymisjon i Rana opp med søppelryddingsprosjektet Ren by. Opplegget handler om at folk med psykiske problemer og rusutfordringer, og som har havnet utenfor det opprinnelige arbeidslivet, får muligheten til å bidra til å rydde i byen og gjøre sentrumsområdene penere. Hver torsdag og fredag triller de rundt i byen med sine vogner og plukker opp søppel og rask.
For sin innsats får de en slant penger, samt frokost og lunsj.
– For å ha penger til å drifte dette opplegget, har Kirkens Bymisjon etablert en abonnementsordning. For en nesten symbolsk månedssum kan næringslivet eller andre bli med å støtte prosjektet, sier daglig leder Gerd Dreyer Larsen i Kirkens Bymisjon Mo i Rana.
Blir storabonnement
Fram til nå har 12 ulike firmaer eller virksomheter tegnet 13 abonnementer.
– En aktør har kjøpt to abonnementer, sier Larsen.
Hun er svært glad for at Eiendomsselskapet Ranheim plutselig bestemte seg for å bidra til prosjektet.
– Vi har bestemt oss for å kjøpe hele fem årsabonnementer, sier eiendomssjef Morten Hagh.
Vi er opptatt av at det skal være fint i byen, som vi er så glade i
Morten Hagh, eiendomssjef i Eiendomsselskapet Ranheim
Dette grepet gjør selskapet til den største støtteaktør til prosjektet Ren By.
Som et synlig bevis på støtten til Ren By fikk Eiendomsselskapet Ranheim fem klistermerker med Ren By på.
– Jeg hadde ikke sett for meg at vårt engasjement i denne gode saken skulle gi oss straight flush i Ren By, ser Hagh og smiler fra øre til øre over den gode pokerhånda.
Et kinderegg
Morten Hagh kaller opplegget Ren By et skikkelig kinderegg.
– Dette er et opplegg som gjør hverdagen bedre for noen som sliter i samfunnet vårt. De får en jobb å gå til to i dager med i uka og lønn for innsatsen. Så blir byen, vi elsker, enda renere. Dette er et kinderegg, sier eiendomssjef Morten Hagh i Eiendomsselskapet Ranheim.
Han mener det var helt naturlig for dem, som en stor eier av ulike bygg i byen, å tegne flere abonnenter.
– Vi oppfordrer andre eiendomsaktører i Rana å gjøre det samme. Det vil være helt greit for oss, om noen slår oss og blir en større bidragsyter. Skulle det skje, kan det hende vi kjøper enda mer. Vi er jo konkurransemennesker, sier Hagh.
Han mener det er helt naturlig at de, som en betydelig samfunnsaktør, tar tak i dette.
– Vi er opptatt av at det skal være fint i byen, som vi er så glade i. Det er viktig at besøkende og nye innbyggere får et godt førsteinntrykk. Et det rent i en by, skapes det bolyst, sier eiendomssjefen.
Trenger rundt 40
For at prosjektet Ren By skal bli permanent og være fullfinansiert av givere, må de selge rundt 40 årsavtaler med støtteabonnementer i Rana.
– Vi håper at initiativet til Eiendomsselskapet Ranheim gir en smitteeffekt, sier daglig leder Gerd Dreyer Larsen i Kirkens Bymisjon i Mo i Rana.
Avdelingsleder Helen Berg Sørensen forteller at det er på torsdager og fredager det gås rydderunder i byen. En vanlig arbeidsdag starter med frokost. Så blir det en rydderunde og tilbake til lunsjservering.
– Vi opplever at de som benytter seg av tilbudet og går på sine rydderunde, får en stolthet i hverdagen. Disse to dagene i uka skal de på jobb, sier hun.
Daglig leder Gerd Dreyer Larsen blir bare glad hvis noen av deres arbeids– Skulle vårt opplegg gjøre at noen av brukerne finner seg vanlig lønna arbeid, ville det vært veldig hyggelig. Vi bidrar jo med arbeidstrening, sier hun.