Unge artister vartet opp jazzelskende kropper i hjertet av Hemnes. Festivalsjef Marte Præsteng på Hemnesjazz er en veteran å regne. Hun har vært med siden 2014.

– Jeg liker å være med på det som skjer, sier festivalsjefen som elsker å skape opplevelser for publikum.

Hun synes det er godt å være i gang.

– Nå har jeg litt mer rom for å nyte festivalen for nå er jeg ferdig med mitt, sier Præsteng, godt fornøyd med årets første konsert.

Selv med litt nedbør hadde arrangøren en plan, det ble utdelt regntøy til samtlige publikummere. I hver sin blå drakt nøt de melodiene ledet av Shannon Mowday.

Kveldens høydepunkt for mange, var Oliver Bang Skresletts framføring av egen melodi.

– Det kommer til å bli flott og rørende, sa Trine Bang Skreslett, stolt av sønnen sin.

Trond Landfastøien og gjengen hans ble hedret for arbeidet de har lagt ned for at scenen skulle bli festivalklar.

– Det er helt fantastisk, det er ikke mange dager vi ikke har jobbet i oljehyre, sier den pensjonerte læreren Landfastøien.

Nyscenen er blitt bygget med mye dugnad. De har siden mai jobbet hver dag. Det meste av treverket på scenen har de gamle mennene tatt seg av.

– Det er en flott konstruksjon, det er ikke mange nittigradere, ikke sant Lars Kristian? spør Landfastøien og sikter direkte på en av arkitektene bak scenens utforming som står like ved konsertområdet og i hørende avstand.

– Vi er mange eldre som har jobbet her og noen av vinklene har vært kompliserte. Det er mange tunge løft for gamle kropper, det kan være utfordrende, sier organisatoren og dugnadsmann Landfastøien.

Han er en mange dugnadsfolk som har god grunn til å feire seg selv i kveld.

– Det føles fantastisk, sier han og går videre. Han er vakt for kvelden.

Arkitekten kommer også innom.

– Det startet med at området her var en ubrukelig bakke som biler skled ned om vinteren, sier Sjøvoll.

Tanken Arkitektur har tegnet og planlagt scenen sammen med Hemnesjazz. En av forutsetningene var at den skulle være rullestolvennlig.

– Den skal kunne brukes til konserter, utendørs kino og utstilling. Den er i det offentlige rom. Vi fikk midlene fra fylkeskommunen fordi prosjektet var såpass bra. Vi er et senter for musikk og kultur, her på Hemnesberget. Hemnes kommune og andre private fond som det ble søkt midler fra, ga også til prosjektet, sier arkitekt Sjøvoll.

Hemnesjazz 2022

  • Hemnesjazz 2022 jazzer av gårde fra 4. august til 7. august på Hemnesberget i Hemnes kommune. Har utropt seg selv som landets, kanskje verdens og universets koseligste festival
  • Festivalen starter torsdag med en konsert der lokal ungdom, forsterket med ungdom fra Oslo og Bodø, i forkant har de vært på seminaret «Music Camp» arrangert i regi av Hemnesjazz og Nordnorsk Jazzsenter, ledet av årets Festivalartist Shannon Mowday og trommeslageren Øyvind Venås. På plakaten torsdag kan publikum også oppleve Liv Hauge Ensemble og jazztrioen Falkevik
  • Fredagen starter med familiekonsert med Spellemannsnominerte Du og jeg og vi 2-3-4. Under Lønsjfæst i Parken fredag formiddag tar trioen barna med på et musikalsk eventyr. Andre artister fredag er duoen Syver og Malin Anna fra Mo i Rana, den norske bassisten, vokalisten og låtskriveren Steinar Raknes som har turnert de fleste verdenshjørner, den sørafrikanske og prisvinnende jazzsangeren og komponisten Melanie Scholtz med base i New York, den svenske vokalisten og Grammis-vinneren Amanda Ginsburg, Blues-, roots- og americana-veteran og gitarist Arne Skage.
  • Lørdag blir det artistiske møter med Ronja Larsen, ranværing og lokalt stjerneskudd, det loves lun humor og alvorlig bra musikk på Lapphella når Terje Berg og Alfhilds Balkong hyller Terje Nilsen, saksofonist, komponist og arrangør opptrer med jazzkvartetten LILA, Jan Arild Sørnes og Det Elekttriske bandet skal gi oss nordnorsk blues i særklasse og Marcus Høgseth, også kjent som DJ Hywaka, runder av lørdagskvelden på Hemnesjazz. Da pleier det å bli nokså heftig stemning på dansegulvet ut i de små timer.
  • Et høydepunkt lørdag ventes å bli konserten "Magnar" amme år som fylte 70 år i år. På hans egen bursdag samlet Sigrid Brennhaug opp låter som han hadde sendt henne i årenes løp, og plukket ut noen for å gi ham i gave da styret i Hemnesjazz, familie og venner feiret ham. «Til Hemnesjazz 2022 er prosjektet utvidet til en hel konsert.
  • Søndag avrundes festivalen med den tradisjonelle jazzgudstjenesten. Det er i år gospel-sjangeren, med Jan Arild Sørnes og bandet hans, som inntar kirken. De er for anledningen forsterket med Tor-Petter Aanes og Leif-Are Larssen.
  • Årets festivalartist er Shannon Mowday. Hun kommer opprinnelig fra Cape Town i Sør-Afrika. I 2009 flyttet hun til Norge og har i løpet av denne tiden markert seg sterkt på den norske jazzscenen.
  • Årets festivalkunstner er Eva Hansen Sjøvold (21) som er avgangsstudent ved Einar Granum Kunstfagskole. I år vant hun Drømmestipendet som er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Noen kjenner helt sikkert til damen ved undergangen i Mo i Rana, som ble laget under hennes tid ved Rana kulturskole. Under utstillingen ved Hemnesjazz vil hun også vise fram en installasjon som hun vant pris for som beste eksamensoppgave nå i vår. Utstillingen under Hemnesjazz vil bli vist på Lapphella, nærmere bestemt i Roghellskøtet.
  • Festivalsjef er Marte Præsteng og bookingansvarlig er Magnar Skreslett.
  • Festivalen har eksistert siden 1996.