Gå til sidens hovedinnhold

Arbeidslivet jakter ansatte som Victoria og Colin i framtiden. Colin (14): – Jeg har valgt riktig og synes det er bra at flere jenter vil inn i bransjen

Hun vil bli leder. Han ser for seg spennende arbeidsår i en bransje dere både jenter og gutter er godt representert. Og bransjen, den er nettopp ute etter å rekruttere framtidige ansatte som Victoria og Colin.

– Det høres ut som en spennende bransje og jeg greier ikke sitte i ro, så dette kan passe for meg. Derfor har jeg byggfag på førsteplass. Jeg kunne tenkt meg å bli byggeleder, sier ungdomsskoleeleven Victoria Bjørklund Rødfjell (14).

– Å utdanne meg til en jobb i byggebransjen er min førsteprioritet. Det er dette som virker mest interessant, sier Colin Ågheim.

Det er den største totalentreprisen Tre og betong noen gang har hatt. Det er fint å få vist dette frem til så unge elever.

Martin Lorentsen, Tre og betong

Martin Lorentsen, prosjektingeniør ved Tre og Betong, synes det er artig å få bidra til å informere så unge elever om byggebransjen og egen bedrift, før de begynner på videregående.

– Da kan de bli mer bevisste i sine valg, og det er hyggelig å bidra til det, sier han.


– Fint å vise et slik prosjekt til unge

Niendeklasser ved Rana ungdomsskole har prioritert sine studievalg. For å hjelpe dem med å ta det endelige valget på vårparten i tiende klasse, er det i skolen et fag som heter "Utdanningsvalg". Ungdomsskoleelevene er som del av fagundervisningen nå med på det som kalles «Smakebitdager» der de får ytterligere informasjon om ulike utdanningsvalg og bransjer.

Flere har satt byggfag på topp og det disse skoleelevene kan og tilegner seg av kunnskap framover er fagkompetanse byggebransjen etterspør og konkurrerer om.

Tre og Betong var derfor ikke tungbedt da de fikk spørsmål om de kunne møte 29 av elevene og to lærere for å orientere om prosjektet «nye Gruben barneskole» og informere om hvordan det er å jobbe i bransjen og være lærling i bedriften.

Status for byggearbeidet med barneskolen på Gruben er kort oppsummert: I rute. Oppdraget er særdeles betydelig for Tre og Betong og kontrakten er på rundt 172 millioner kroner (eks. mva.). I alt er nå rundt 60 mennesker fra ulike entreprenører i sving med å få skolen ferdig til høsten.

– Det er den største totalentreprisen Tre og Betong noen gang har hatt. Vi har overlevering i september og det ser ut som det skal gå fint, sier Lorentsen.

Det er full fart inne på bygget denne varme maidagen og Lorentsen tror dette blir ei meget bra skole.

– Både for dem som skal arbeide der og de som skal være elever her. Det er fint å få vist dette fram til så unge elever.


Guttetung forsamling

Elevene setter på sin side også pris på tiltaket. Victoria Bjørklund Rødfjell (14) i 9F ved Rana ungdomsskole og Colin Ågheim (14) i 9K er etter møtet med Tre og Betong sikrere på at de har prioritert riktig utdanningsvei videre.

Man må tenke seg godt om. Det gjelder fremtida di. Da er det positivt med informasjon og opplegg som dette.

Victoria Bjørklund Rødfjell, skoleelev

– Jeg sitter med et godt inntrykk. Det er hyggelige folk og det virker som de har et godt arbeidsmiljø, sier Victoria.

Hun synes det å velge videre utdanning er vanskelig.

– Det er jo et valg som påvirker det du skal gjøre store deler av livet. Man må tenke seg godt om. Det gjelder framtida di. Da er det positivt med informasjon og opplegg som dette.

Victoria var en av meget få jenter i ei guttetung forsamling, noe som også gjenspeiler byggebransjen i dag, selv om det jobbes aktivt med å rekruttere flere kvinner.

– Det er bra jentene nå begynner å jobbe mer i byggebransjen som har vært dominert av gutter så lenge, mener hun.

- Jeg synes det er bra flere jenter søker byggfag. Det er bra for arbeidsmiljøet, det blir ikke bare masse kødding

Colin Ågheim, skoleelev

Miljø foran feit lønn

Det synes Colin også. Han søker nå etter sommerjobb i byggebransjen og ser for seg ei framtid i en bedrift som Tre og Betong.

– Jeg synes det er bra flere jenter søker byggfag og at det ikke bare blir en guttebransje bare fordi guttene ikke gjør det godt nok på skolen. Så er det bra for arbeidsmiljøet, at det ikke bare blir masse kødding, smiler Colin.

Lorentsen synes det er artig med flere jenter i byggebransjen. De trenger og ønsker mangfoldet.

– Skal vi ha de beste håndverkerne i framtiden kan vi ikke bare plukke i halve kurven. Da må vi ha både gutter og jenter. Det bidrar til kvalitet og et bedre arbeidsmiljø.

Og for Colin er arbeidsmiljøet et sterkere innsalgspunkt enn en feit lønnsslipp.

– Pengene er for så vidt viktig. Men jeg prioriterer at det er trivelig å være med arbeidsgjengen. Denne dagen har gitt meg bedre innblikk i hvordan det er i bransjen. Det påvirker valget mitt, jeg er nå mer sikker på at byggfag er det rette valget for meg, sier Colin.

Det blir stadig færre papirtegninger og mer digitale 3D-modeller. Det blir helt nødvendig med kunnskap om dataverktøy i bransjen fremover.

Martin Lorentsen, prosjektingeniør ved Tre og Betong

Bransjen digitaliseres

Den digitale utviklingen vil i framtiden gjøre Tre og betong helt avhengig av å få tak i unge håndverkere som håndterer moderne hjelpemidler og arbeidsverktøy.

– På byggeplassene blir det stadig færre papirtegninger og mer digitale 3D-modeller. Det blir helt nødvendig med kunnskap om dataverktøy framover. Vi håper også digitalisering gjør bransjen mer spennende.

Lorentsen sier at det fint lar seg gjøre å spikre sammen tradisjoner og ivaretakelse av håndverksfaget med innovasjon og nytenking.

– Vi har stor respekt for faget, men gammelt og nytt kan kombineres.

– Vennene mine er overrasket

Elevene fikk også møte Helene Hansen som har vært lærling i bedriften i snart ett år. Hun har lite å komme med som skremmer elever som Victoria og Colin bort fra en framtid i dette yrket.

– Tiden har vært innholdsrik og fin. Jeg har lært mye på den lille tida jeg har vært lærling, sier Helene.

De som ikke er i bransjen tror gjerne snekkeryrket bare er å kappe to-tom-fire og sette opp hus. Men det er så mye mer

Helene Hansen, lærling

Stor variasjon, mye nytt beskriver også læretiden. Hun snakker ofte med venner om jobben sin.

– Jeg har flere venner i anleggsbransjen og vi deler erfaringer. De som ikke er i bransjen tror gjerne snekkeryrket bare er å kappe to-tom-fire og sette opp hus. Men det er så mye mer og de er ganske overrasket over alt det jeg gjør på jobb, sier Helene.

– Er betingelsene dine gode?

– Jeg tjener veldig godt til å være lærling, synes jeg.

Av de fem lærlingene Tre og Betong huser for tiden er det to jenter. Men det understrekes nok en gang at de gjerne vil ha inn flere jenter og at det er viktig for framtidens byggebransje.

– Ambassadører som Helene kan bidra til at flere jenter får øynene opp for muligheten innenfor bygg, avslutter prosjektlederen.

Les også

Thea (18) og Helene (19) valgte utradisjonelt og er på arbeidsplass med bare menn: – Tydelig positivt at vi er jenter her

Kommentarer til denne saken