Da er det igjen på tide å stemme på årets idrettsnavn 2018. Det har vært nok et år med mange fine idrettsprestasjoner av både individuelle utøvere og lagspillere, på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå.

Det finnes utøvere i mange idretter som har gjort det meget godt, men vi må få lov å trekke fram skiskyting der vi har mange nominerte i år.

Avstemningen av årets idrettsnavn er en tradisjon i Rana Blad siden 2002. Opp gjennom årene har utøvere fra mange ulike idretter vunnet pokalen, som vinneren får til odel og eie.

I vår nominering ser vi ikke bare på resultater som er oppnådd, men også framgang fra tidligere år blir belønnet.

Vi har nominert ti kandidater, men du kan stemme på din kandidat.

Det vi krever er at de som stemmes på er fra Nord-Helgeland eller representerer en klubb i distriktet.

Slik går du fram om du ønsker å stemme på en av kandidatene:

Send sms til 2005 med kodeord «RNSPORTEN».

Send e-post til sporten@ranablad.no

Skriv gjerne en begrunnelse for hvem du stemmer på.

Det er ikke lov å stemme mer enn en gang, men hvis man stemmer på e-post kan en familie som bor på samme adresse stemme samlet.

Vi ønsker gjerne at du skriver en begrunnelse for hvorfor du stemmer akkurat på din kandidat.

Fristen for å stemme er fredag 28. desember ved midnatt.

Her er de nominerte, i alfabetisk rekkefølge etter fornavn:

Rett inn i verdenscup

 

Skonseng ULs Emilie Ågheim Kalkenberg fikk sjansen i verdenscup sist vinter allerede som junior. Det ble til slutt 69. plass i verdenscupdebuten i Oberhof.

Skiskytteren kvalifiserte seg til verdenscup gjennom sterke resultater både individuelt og i stafett i IBU-cupen. Beste individuelle plassering ble 4. plass.

Hun gikk også i EM med bronse i stafett og 8. plass som best individuelt. I junior-VM tok hun sølv i stafetten og sjuendeplass som best.

Avsluttet sesongen på strålende vis med to sølv i norgesmesterskapet, og ble tatt ut på elitelandslaget i sin første sesong som senior.

Etter åpningsrennet på Sjusjøen i november, kvalifiserte hun seg til verdenscupåpningen i 2018/19-sesongen - så nå blir hun å se på tv i ukene fram mot jul.

På vippen til elitelaget

 

Skiskytter Fredrik Gjesbakk fra Bossmo & Ytteren IL vant pokalen i fjor etter en strålende 2017-vinter.

Hans framganger sist vinter var ikke mye dårligere. Han ledet IBU-cupen lenge etter sju pallplasseringer og jevnt over plasseringer helt i toppen. Han endte til slutt på andreplass i IBU-cupen sammenlagt bak lagkameraten Vetle Sjåstad Christiansen.

Han fikk også sjansen og overbeviste i verdenscupen med 7. plass i Annecy. Han tok totalt 38 poeng i verdenscupen. Kom også til EM, der han ble nummer sju som best, samt bronse i stafetten.

Mot slutten av sesongen var det mye snakk om at han ville få plass på elitelaget da både Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen la opp, men Sjåstad Christiansen fikk plassen etter en sterk innspurt på sesongen. Gjesbakk avsluttet med 4. og 5. plass i NM.

I toppen med diabetes

 

Skiskytter Hanne Kråkstad Johansen fra Bossmo & Ytteren var i norgestoppen i alt hun deltok i gjennom hele vinteren, før den avsluttet med en sjokkbeskjed.

I Kvalfoss-sprinten ble hun nummer en og to, hun tok gull og to bronse i hovedlandsrennet.

Det var under Young Star i Holmenkollen det dramatiske skjedde. Hun lå helt i teten, men det ble full stopp og hun havnet på 9. plass.

Da hun på Langfredag var på trening, fungerte ikke kroppen, og hun havnet på sykehus. Det ble raskt konstatert at den talentfulle skiskytteren hadde diabetes type 1.

Men det har slett ikke stoppet henne fra å satse på idretten. Under NM i rulleskiskyting i høst, som første års junior, gikk hun inn til gull.

Fra 4. divisjon til eliten

 

I 2017 spilte Joachim Olufsen for Strindheim som rykket ned til 4. divisjon fra samme avdeling som Mo IL. Bare noen uker etterpå skrev han under for Ranheim, som da lå i Obos-ligaen.

Da Ranheim overraskende rykket opp etter play-off, ble Olufsen på få dager omgjort fra 4. divisjons- til eliteseriespiller - på deltid. Han jobber i butikk etter treningene.

Ranværingen, som slo gjennom i Stålkam og senere prøvde seg i Rosenborg, slet med skader i starten av sesongen.

En plass på banen for Ranheim som overrasket veldig i Eliteserien og endte på 7. plass, så ut til å være langt unna.

Men 23-åringen fikk sju kamper i Eliteserien etter at han debuterte mot Sarpsborg 8. juli og har bidratt til en historisk opptur for Ranheim.

Flagget helt til topps

 

Langdistanse hundekjører Joar Leifseth Ulsom fra Rana trekk- og brukshundklubb klarte målet han satte seg da han flyttet til Alaska i 2011.

I 2018, i sitt sjette Iditarod, gikk han helt til topps.

Tidligere hadde han fem topplasseringer, mellom 4. og 7. plass, og ble utnevnt som en av favorittene i år.

Han gjennomførte mesterlig, lå i teten gjennom hele løpet, og kjørte først over målstreken i Nome etter å ha krysset Alaska på hundespannet sitt.

Det er bare tredje gang en nordmann vant Iditarod, de to første var Robert Sørlie i 2003 og 2005.

Leifseth Ulsoms prestasjon gjør også at han ble nominert til årets nordlending i NRK Nordland og Avisa Nordlands avstemning.

Slo europamesterne

 

Landslaget i fotball hadde et svart år i 2017 da de røk ut tidlig i EM, og stjernespilleren Ada Hegerberg trakk seg fra landslagsspill.

På hennes plass har Lisa-Marie Karlseng Utland kommet inn, og hun har imponert stort i «nye Norge».

I september kvalifiserte laget seg til VM i Frankrike neste år, gjennom å vinne gruppefinalen mot regjerende europamester Nederland.

Utland har blitt en nøkkelspiller for Norge, og spissen fra Rana er en av spillerne som scoret flest mål i kvalifiseringen til VM. Hun scoret seks mål i 2018 på landslaget, og står med totalt 10 mål med flagget på brystet.

På klubblaget FC Rosengård i Malmö i Sverige startet det litt tregt, men på tampen av sesongen har hun storspilt for laget, som riktignok tapte seriegullet i siste seriekamp.

Laget har også deltatt i Champions League, der Utland har scoret.

NM-gull og VM-bronse

 

Skiskytteren Marthe Kråkstad Johansen fra Bossmo & Ytteren IL har vært i verdenstoppen i sin klasse i alle år som junior. Hun deltok i junior-VM i 2017 som en av de yngste.

I år kom hun nok en gang til junior-VM i Estland i yngre junior, og beviste nok en gang at hun er et stort talent.

Det ble 6. og 9. plass individuelt, mens hun gikk en meget god første-etappe da Norge tok bronse i stafetten.

I norgescupen i starten av sesongen var ikke resultatene sterke nok til å kvalifisere seg til mesterskapet, men hun slo til under stort press og tok gull og bronse i NM på Simostranda, og sikret VM-billetten.

På tampen av sesongen ble hun tatt ut på den nye juniorlandslaget i skiskyting.

Hun har nå tatt steget opp i den eldste juniorklassen.

Historisk VM-uttak

 

At Emilie Ågheim Kalkenberg og Marthe Kråkstad Johansen skulle komme til junior-VM i skiskyting var ikke uventet. Men det ble et historisk uttak da også Martin Alfheim fra Bossmo & Ytteren IL kvalifiserte seg til mesterskapet.

Alfheim som er født i romjula, var nesten to år yngre enn de eldste som deltok i klassen.

Alfheim imponerte på innledningen av sesongen med å vinne norgescup på Lygna og ta gull i junior-NM. Det la grunnlaget for VM-uttaket.

Med kontrakt med samme skifabrikant som Johannes Thingnes Bø, gikk han med stjernens gamle ski under VM i Otepää i Estland, der han tok bronse i stafett og 21. plass som beste individuelle plassering.

I høst tok han bronse i NM i rulleskiskyting.

Tohåndsspilleren

 

Bowlingspilleren Max Østbergh (19) fra Rana bowlingklubb fikk nasjonal oppmerksomhet for sin teknikk med å spille med to hender.

Det var Sportsrevyen som viste en reportasje om tohåndsspillere, som er sjelden i sporten, og Østbergh ble hovedperson.

Han er ikke bare kjent for å være en tohåndsspiller. Østbergh har utmerket seg som en av landets beste unge bowlingspillere, og i høst ble han tatt ut på U21-landslaget, etter å ha aspirert til plass i tre år.

Han er den eneste tohåndsspilleren av de åtte på landslaget. Særlig eldre spillere hever øyebrynene når de ser han i aksjon.

Østbergh tok sølv i junior-NM og ble nummer fire i U21-NM.

Han spiller også for Rana BK som rykket ned fra eliteserien i vår, og nå spiller i 1. divisjon.

Finaledommeren

 

Det er ikke ofte, og kanskje første gang, vi nominerer en dommer til årets idrettsnavn.

Victoria Nilsen fra Gruben IL har tatt store steg som fotballdommer i år og er blant de største dommertalentene på damesiden i Norge.

Hun har dømt i 1. divisjon for kvinner og gått på linja i Toppserien.

Hun sier selv at hun ikke hadde drømt om slike oppdrag før sesongen startet.

I tillegg har hun mange oppdrag som assistentdommer i 3. divisjon for menn.

Hun ble plukket ut til å dømme finale i Norway cup, og på tampen av sesongen ble hun utnevnt til fjerdedommer i NM-finalen for jenter 19 år.

Nilsen spiller også selv back på damelaget til Gruben IL/Åga i 2. divisjon.