For rundt to år siden ble Tanken Arkitektur spurt om de ville designe en ny grillplass på Hemnes. Svaret var et rungende ja.

– Det var selvfølgelig noe vi hadde veldig lyst til å bli med på, så vi kjørte på, sier sivilarkitekt Lars Kristian Sjøvold.

I 2019 var tegningene ferdig, og på tampen av 2020 prydes marinaen på Hemnes nå av en ny grillplass, som har fått navnet "Ring Of Fire".

– Vi så potensialet i at det kunne bli en veldig bra markedsføring for Hemnesberget, og for hele regionen. Den er lagd i den ånden at jo flere interessante prosjekt man har rundt omkring, jo mer interessant blir det å både bo og komme hit, fortsetter Sjøvold.

Han forteller at det er blitt lagt inn mye tid i prosjektet, også fra deres side.

– Det er gjort en god del dugnadsinnsats. Vi la inn ekstra krutt for at det skulle bli så herlig som mulig.

Fikk støtte

Det er Hemnes båt- og sportsfiskerforening og Hemnes båt- og fjordfestival som er initiativtakerne bak grillplassen. Det er også de som har stått for finansieringen av prosjektet, som har en prislapp på rundt 700 000 kroner.

– Vi er kjempefornøyde med resultatet, især det estetiske. Det er blitt et gullverk som er med å sette sitt preg på havna, sier Roger Stensen, styreleder for båt- og sportsfiskerforeningen.

– Den er 99 prosent ferdig. Det mangler kun en lyslist som må settes på plass.

Mens foreningene bevilget 120 000 kroner av festivaloverskuddet til grillplassen, har Hemnes kommune bidratt med ca. samme beløp, pluss moms. Også Sparebank1 Nord-Norge og Helgeland Sparebank åpnet bankhvelvene sine for anledningen.

– Vi er veldig glade for at kommunen tok utfordringen og ble med på dette prosjektet, og for støtten vi har fått ellers, sier Stensen.

Designet for havet

Grillplassen er, ifølge arkitektene, inspirert av maritime forhold. Som en lokalbasert aktør er de glade for å bli involvert i prosjekter med båtforeningen.

– Det som er så bra med dette prosjektet er at vi fikk stor tillit og noen få ønsker som vi måtte forholde oss til vedrørende utformingen av bålplassen, og utover det sto vi ganske fritt til å tenke selv. Grillplassen er inspirert av maritime former som båter, fyrlyktene på kysten og sneglehus, sier Sjøvold.

Det er mange gode krefter som står bak Ring Of Fire, blant annet Jon Are Juvik og Tommy Jakobsen på grunnarbeid, Stokkanlys, Hemnes Mek., Steinar Jørgensen, Asbjørn Solhaug og Natre Vinduer. Hasvo i Korgen har også stått for trearbeid og bygging.

– Den runde formen er litt uvanlig, så det krevde litt ekstra hjernebark for å finne ut hvordan vi skulle løse ting. Alle har gjort en fantastisk jobb, og resultatet bærer absolutt preg av det.

Klar til bruk

Ifølge Sjøvold tok de sikte på å bli ferdig i tide til «Jul i berget». Festen er utsatt, men ikke åpningen.

– Det står ferdig nå, og flere har allerede tatt det i bruk. "Ring Of Fire" ligger på en fantastisk fin plass, så vi håper den blir mye brukt, sier han.

Stensen røper til slutt at de nå har utfordret Tanken til å ta prosjektet ett sted videre med å lage sittebenker og bord i tillegg.

– Vi har bedt de komme med et forslag om hvordan de kan lages. Det er noe vi alle ønsker å få til.