Mandag 18. september ble det arrangert ungdomskonferanse for tillitselever mellom 12 og 16 år av oppvekst- og kultursektoren i Rana kommune og Ungt entreprenørskap. Målet for konferansen var at de 120 elevene som skulle møte opp kunne komme med innspill og idéer til hvordan kommunen kan bli bedre for de unge.

– Dette har jeg gledet meg veldig til. Vi ønsker å engasjere ungdom og å få innspill på hvordan de har det og hvordan det kan bli bedre, både konkret og som et drømmescenario, sier kultursjef Jørgen Kjærsund og fortsetter:

– Ungdommen må trene i å tenke selvstendig, legge det tradisjonelle til siden og få muligheten til å tenke kreativt. Så jeg håper at de går hjem herfra med den følelsen at de blir hørt. Målet er å skape engasjement hos de unge for å bidra til at Rana skal bli et enda bedre sted å være ungdom.

Fra Utskarpen

Gjennom dagen fikk elevene testet seg i idéutvikling, kreativ prosess og å «pitche» idéen sin. Sistnevnte skulle bli gjort for de lokale politikerne i Rana. Først ut var det å klare gruppearbeidet, som fort ble litt utfordrende for noen

.

– Dette er artig. Så er det artig å møte andre folk fra andre skoler og i forskjellige aldersgrupper. Selvfølgelig er det litt vanskelig å jobbe i grupper, men jeg håper det blir mer av dette, sier Leah Caroline Johnsen fra Utskarpen.

Hun syns det var bra å få vist idéene til politikerne, men spesielt godt var det å komme seg litt ut blant flere elever.

En av jurymedlemmene som skulle kåre vinnerlaget med den beste idéen var Ole Nygård Haugen fra ungdomsrådet.

– Det er godt å få nye idéer og tanker. Dette er ting vi kan jobbe med og flere av idéene kan være med å gi et helt nytt og fantastisk tilbud, uten da å måtte legge ned de andre fantastiske tilbudene som vi allerede har, forteller Haugen.

Ønsker et sosialt tilbud

Etter at alle elevene fortalte juryen om sine idéer måtte juryen sette seg ned for å diskutere hvem de mente hadde de beste idéene og den beste «pitchen». Det resulterte i tre superfinalister, som så skulle opp på scenen og fortelle idéen sin foran salen.

På rad og rekke fikk de tre lagene mulighet til å selge idéen sin for siste gang, før juryen gjorde sitt endelige valg av hovedvinneren. Til slutt var det Rana ungdomsskole som gikk av med seieren og gruppa besto av Nanom Cende Guiton, Ole Rødahl, Øyvind Fagerdal Hammer, Luka Vereniute og Mina Andersen.

– Hvordan føltes det ut å vinne?

– Det var godt, men det var ikke som forventet. Vi trodde de andre skulle ta seieren for det var så mange andre gode idéer, så jeg ble positivt overrasket, forteller Ole Rødahl fra Rana ungdomsskole.

De vant med idéen om et nytt tilbud i Rana for de som vil være mer sosial eller om du trenger å dra en plass hvis du har problemer hjemme.

– Det kan være fint å ha en plass å se fotballkamp når vi er flere som vil se på og det ikke er plass til alle hjemme, forteller Rødahl.

– Alt var bra på pitchen og de gjorde en kjempejobb. Så det var rett at de vant, legger Haugen til.

Rødahl syns det var godt å høre tilbakemeldingen fra juryen, men var fortsatt positivt overrasket over at de vant over alle de andre bidragene.

– Når man sitter i ungdomsrådet er det godt å få meninger utenfra, så er det kanskje litt artig for elevene å møte politikerne også, legger Haugen til.

Kjærsund er usikker på om ungdomskonferansen er første av sitt slag i Rana, men er veldig sikker i sin tale når han snakker om konferansens framtid.

– Vi hadde også lyst å ha med elever fra videregående også, men for nå er det et håp og ønske om at det vil bli arrangert flere konferanser. Da kan det også spisses til andre problemstillinger der ungdommen vil kunne bli hørt, hvor vi kan bruke det i vårt arbeid og samle opp alt til en idébank, sier en håpefull Kjærsund.