Arvid Martinsen.er lidenskapelig og faglig opptatt av musikk.

– Alle i samfunnet er like viktig. Det er en avis sin oppgave å dekke saker, selv et smalt jazzband fra Sverige, sier han og sikter til en artist som spilte på Hemnesjazz dagen i forveien.

– For mange er den konserten viktigere, enn ett verdenskjent band som får automatisk omtale. Her på Hemnes får nå flere lokale ungdommer muligheten til å spille med for eksempel Shannon Mowday som kan være viktig for rekruttering inn i musikken, sier komponisten fra Korgen før han skal på konserten til ære for Magnar Skreslett.

– Dette er en musikkform som er veldig leken. Musikken kommer fra bluesen og fra Amerika opprinnelig. Den har vi hatt tradisjon for siden 1920-tallet, sier Martinsen som publikummer i år.

Han er invitert hit som æresmedlem, og har vært med på Hemnesjazz siden starten.

– Her i Hemnes har vi historie med jazz fra 50-tallet. Det startet med Oddbjørn Doseth, forklare Martinsen og beskriver videre i detalj alle musikerne som kom etter og har spilt musikk i området.

Bildeserie

SE BILDENE: – I Syndernes Paviljong har vi festet i 15 år

Festivalen er arven etter et spesielt miljø som har fått blomstre på Hemnes.

– Smeltedigelen på Mo og Festspillene i Mosjøen, samt en jazz- og bluesklubb i Mosjøen har noe av denne typen musikk å by på. Den eneste rene jazzklubben finner du på Hemnesberget, sier Martinsen og poengterer hvor spesielt det er.

Skytsengel

Arvid Martinsen er i tillegg til å være æresmedlem av Hemnesjazz også kongens fortjenestemedalje for sin tjeneste i musikkens verden. Han har også påtatt seg rollen som en av musikk-kulturens beskyttere her på Helgeland.

– Det som jeg er opptatt av er at journalister kan komme og skrive om band. Det er det samme i alle lokalaviser, det fokuseres på stemning og publikum. Artister, band og arrangører fortjener å bli skrevet om. Alle lokalaviser er like, sier Martinsen med ett hjertesukk.

Bildeserie

BILDESERIE: Fest, musikk, regn og gjenforeninger - her er bildene fra fredagens festival

Han mener balansen i dekningen av artister og publikum er skjev, på bekostning av artistene. Interessen for kultur og musikk vil øke om man bare dekker den bredere, mener han og poengterer at Hemnesjazz gjør mye for rekruttering av lokal ungdom inn mot musikken, når de eksempelvis har fått spilt med Shannon Mowday denne uken.

– Lokalavisa her på Hemnes er unntaket, de skriver om alle konsertene i kommunen, små og store, om musikken og artistene med bilder også av publikum. Et forbilde spør du meg, sier Martinsen.

I det samme lokalet som æresmedlemmet skal høre på konsert jobber det flere frivillige, en av de kommer fra en gård på Valla.

– En kremjobb

I kjelleren på bygget hvor konserten til Magnar skal framføres av artisten Sigrid Brennhaug, står Sanne Valla. Hun er frivillig under festivalen på Jernvaren. Hun flyttet til kommunen Hemnes etter ni år i Tromsø, da hun overtok familiegården. Hun arbeider på Mo, men bor i Hemnes.

– Jeg ble spurt av en venninne om jeg kunne tenke meg å jobbe som frivillig på jazzfestivalen.

– Jeg har en kremjobb, det er andre som har en mer fysisk krevende dugnadsjobb, sier Valla fornøyd med oppgavene hun har fått tildelt.

Hun er alt oppslukende på musikkfronten, men er mektig fascinert av artistene hun har møtt.

– Jeg er imponert av musikerne og ikke minst byttingen av instrumentparken underveis i konsertene. De er utrolig flinke, sier den tilflyttede farmasøyten.

– Jeg var på vernissasje, åpningen av kunstutstillingen til årets festivalkunstner Eva Hansen Sjøvold, sier Valla som er fascinert av den unge malerens kunstverk.

Bildeserie

BILDESERIE: Det var få som satt på rompa da artisten spurte om noen hadde prompa

Hun har tatt turen til utstillingen flere ganger under festivalen.

– Som artistvert møter man mange i godt humør og alle publikummere er positiv. Det er ikke noe man blir sliten av, heller motsatt. Dette er en stor begivenhet man må stille opp for og holde i livet, sier Valla.

For henne var det en selvfølge å stille frivilligheten sin til disposisjon for Hemnesjazz.

Festivalen tiltrekker seg mange tidligere hemnesværinger hjem i ferien.

Hjemme på ferie

Emil Sande (31) er opprinnelig fra Hemnesberget, men bor og jobber i dag i Trondheim. For han er det viktige datoer å være i hjemtraktene på, når jazzfesten starter.

– Jeg hopper på de konsertene jeg synes virker kult, sier han.

Han trekker fram Steinar Raknes sin konsert som det beste.

– Steinar Raknes sin konsert ble jeg anbefalt av en kompis av min mor, han ba meg dra på konserten. Jeg leste meg litt opp på nett før jeg kjøpte meg billett. Framføringen var rå, når han loopet kontrabassen sin og sang med, sier Sande som planlegger flere konsertbesøk.

Bildeserie

BILDESERIE: Det var få som satt på rompa da artisten spurte om noen hadde prompa

Det var anbefalingen fra familiens venn som ble utslagsgivende for Sande da han valgte seg en konsert.

– Han har litt peiling. Det var verdt det, det var kult, sier 31-åringen.

Emil Sande er oppvokst på Hemnesberget og har tidligere deltatt som frivillig. Emil Sande mener det er noe spesielt med kommunen og folket som bor her.

– Det er mye arbeid som er gjort til denne festivalen. Kommunen og stedet har et forsprang, det er ikke alle plasser hvor ånden for dugnad er så stor i befolkningen som den er her, mener Sande.

– Når du vokser opp med mye dugnad og frivillighet, tar du det med deg dit du flytter, sier Sande og smiler lurt når han fortsetter:

– Trondheim er heldig som har fått meg som innbygger.

Hemnesjazz 2022

  • Hemnesjazz 2022 jazzer av gårde fra 4. august til 7. august på Hemnesberget i Hemnes kommune. Har utropt seg selv som landets, kanskje verdens og universets koseligste festival
  • Festivalen starter torsdag med en konsert der lokal ungdom, forsterket med ungdom fra Oslo og Bodø, i forkant har de vært på seminaret «Music Camp» arrangert i regi av Hemnesjazz og Nordnorsk Jazzsenter, ledet av årets Festivalartist Shannon Mowday og trommeslageren Øyvind Venås. På plakaten torsdag kan publikum også oppleve Liv Hauge Ensemble og jazztrioen Falkevik
  • Fredagen starter med familiekonsert med Spellemannsnominerte Du og jeg og vi 2-3-4. Under Lønsjfæst i Parken fredag formiddag tar trioen barna med på et musikalsk eventyr. Andre artister fredag er duoen Syver og Malin Anna fra Mo i Rana, den norske bassisten, vokalisten og låtskriveren Steinar Raknes som har turnert de fleste verdenshjørner, den sørafrikanske og prisvinnende jazzsangeren og komponisten Melanie Scholtz med base i New York, den svenske vokalisten og Grammis-vinneren Amanda Ginsburg, Blues-, roots- og americana-veteran og gitarist Arne Skage.
  • Lørdag blir det artistiske møter med Ronja Larsen, ranværing og lokalt stjerneskudd, det loves lun humor og alvorlig bra musikk på Lapphella når Terje Berg og Alfhilds Balkong hyller Terje Nilsen, saksofonist, komponist og arrangør opptrer med jazzkvartetten LILA, Jan Arild Sørnes og Det Elekttriske bandet skal gi oss nordnorsk blues i særklasse og Marcus Høgseth, også kjent som DJ Hywaka, runder av lørdagskvelden på Hemnesjazz. Da pleier det å bli nokså heftig stemning på dansegulvet ut i de små timer.
  • Et høydepunkt lørdag ventes å bli konserten "Magnar" amme år som fylte 70 år i år. På hans egen bursdag samlet Sigrid Brennhaug opp låter som han hadde sendt henne i årenes løp, og plukket ut noen for å gi ham i gave da styret i Hemnesjazz, familie og venner feiret ham. «Til Hemnesjazz 2022 er prosjektet utvidet til en hel konsert.
  • Søndag avrundes festivalen med den tradisjonelle jazzgudstjenesten. Det er i år gospel-sjangeren, med Jan Arild Sørnes og bandet hans, som inntar kirken. De er for anledningen forsterket med Tor-Petter Aanes og Leif-Are Larssen.
  • Årets festivalartist er Shannon Mowday. Hun kommer opprinnelig fra Cape Town i Sør-Afrika. I 2009 flyttet hun til Norge og har i løpet av denne tiden markert seg sterkt på den norske jazzscenen.
  • Årets festivalkunstner er Eva Hansen Sjøvold (21) som er avgangsstudent ved Einar Granum Kunstfagskole. I år vant hun Drømmestipendet som er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Noen kjenner helt sikkert til damen ved undergangen i Mo i Rana, som ble laget under hennes tid ved Rana kulturskole. Under utstillingen ved Hemnesjazz vil hun også vise fram en installasjon som hun vant pris for som beste eksamensoppgave nå i vår. Utstillingen under Hemnesjazz vil bli vist på Lapphella, nærmere bestemt i Roghellskøtet.
  • Festivalsjef er Marte Præsteng og bookingansvarlig er Magnar Skreslett.
  • Festivalen har eksistert siden 1996.