[HELGELENDINGEN] – Jeg skal etablere en smådyrklinikk på sørsiden av byen. Jeg tenker at Mosjøen er stor nok til to dyreklinikker, sier Vikaune – som allerede merker pågang i nabolaget. Hun er tilbake i Mosjøen etter sju år på Svalbard og har bosatt seg på Olderskog. Planen er å innrede klinikk i kjelleren, med utstyr til røntgen, undersøkelse og operasjon.

– Det blir gode fasiliteter for tannbehandling, og det er noe jeg god har kompetanse på.

Enn så lenge tas to- og firebeinte imot på et provisorisk rom, eller Astrid gjør som i dag; drar på hjemmebesøk. Turen går til Eldhusmoen i Grane, hvor Ann Kristin Smalsundmo har bestilt helsesjekk av 23 polarhunder, 13 valper inkludert.

– Det var en veterinær i en annen kommune som anbefalte meg å ta kontakt med Astrid. Hun har jo jobbet mye med polarhunder, sier Ann Kristin.

– Ingen god løsning

I tillegg til egen praksis, skal Vikaune være en del av veterinærvaktordningen i Grane og Hattfjelldal. Turnusen deles mellom fem veterinærer; Silje Sigerstad, Knut Waaler, Tina Hætta, Jostein Grøneng og Astrid Vaag Vikaune.

Nå driver Vikaune og avvikler sitt engasjement i Svalbard Vet som hun etablerte i Longyearbyen i 2013. Bedriften blir videreført av veterinærene som jobber der nå.

– Det er ingen god løsning verken for meg, klinikken eller lokalsamfunnet at jeg skal eie klinikken når jeg ikke bor der lenger. Jeg ønsker heller å engasjere meg der jeg har tenkt å bo, sier Astrid. Hun vil fortsatt reise til Svalbard, men kun som turist.

– Det var spennende og artig å bo der, men alt til sin tid.

Hund angrepet av isbjørn

Før 2013 var det ingen veterinær på Svalbard, men mange hunder.

– Det var ganske spesielt å komme til en plass i 2013 hvor det ikke var veterinærtjeneste, men masse hunder. Folk ringte og rådførte seg av folk på fastlandet, og lærte seg å sy selv – uten bedøvelse. Det blir jo veldig begrenset og ikke minst problematisk, men lovverket som regulerer veterinærtjenesten gjelder ikke for Svalbard. Hundene der levde under røffe forhold, og helsestandarden har blitt mye bedre etter at de fikk veterinær, sier Astrid. Hun beskriver det som spennende å etablere og utvikle egen bedrift.

– Jeg har lært utrolig masse. I tillegg til den daglige praksisen jobbet jeg litt med medisinering av arktiske dyr, som villrein og isbjørn. Jeg deltok i et forskingsprogram og fikk reist til steder som Hornsund, Bjørnøya og Ny-Ålesund i egenskap av å være veterinær. Den ene gangen avlivet jeg en hund som hadde blitt angrepet av isbjørn.

Spesialisering

Astrid ble uteksaminert fra Norges veterinærhøgskole i Oslo i 2005. Men hvorfor veterinær?

– Jeg har alltid vært veldig glad i dyr, spesielt hunder og har stor interesse for det veterinærmedisinske fagfeltet. Det var et veldig spennende studium og jeg har aldri vært i tvil om at jeg valgte riktig.

De siste to årene har hun tatt videreutdanning i veterinærkiropraktikk.

– Og så driver jeg på med spesialisering i tannbehandling på hund, katt og selskapsdyr. Studiet krever en del reising og blir satt på vent på grunn av koronapandemien, sier Astrid. Hun hadde sin første samling i Italia, og når smittesituasjonen blir normalisert venter Luxemburg og Dublin.

– Mer kunnskapsrike

– Hvordan har dyreholdet endret seg de siste 15 årene?

Det er mer og mer vanlig å tegne forsikring, så mange får dekket utgiftene. Kunnskapen om helse og god dyrevelferd hos kjæledyr har blitt mye høyere. Folk har bedre råd og mer penger å bruke på dyra sine – som er en kjempeviktig del av familien. Jeg synes det er en veldig positiv utvikling. Det er flott at folk er opptatt av at dyra skal ha det bra. De investerer i bedre utstyr, kjøper bedre mat og sørger for at de blir riktig oppdratt, sier Astrid. Selv er hun den stolte eier av Rim, en Alaska Husky som kom fra en hundegård med 50 hunder.

– Hun hadde aldri vært i et hus før hun kom til oss, og er nok en hund som ikke trives best under små forhold.

– Helt til slutt – hvordan er det å komme tilbake til Mosjøen?

– Hyggelig. Det er godt å være i nærheten av familie og venner, men det er selvfølgelig en del venner som jeg savner på Svalbard.

Fakta

Mosjøen dyreklinikk ble registrert 21. april 2020. Adressen er Symreveien 7 på Olderskog.

Siste innlevert regnskap for Svalbard Vet i 2019 viser en omsetning på 4.970.000 kroner, et driftsresultat på 85.000 kroner og hvor egenkapital var positiv med 1.206.000 kroner.