At det finnes, og benyttes, en slik dispensasjonsmulighet er et meningsløst sjansespill. Det viser episoden i Sandnessjøen til fulle

Helgelandssykehuset Sandnessjøen.

Helgelandssykehuset Sandnessjøen. Foto:

Det er ikke det minste rart at sykepleierforbundet har advart mot potensiell importert smitte fra innleide ansatte fra utlandet. Det som derimot er rart, er at ikke advarslene er tatt til følge, skriver sjefredaktør Marit Ulriksen.

DEL

Leder I Sverige har over 5.500 mennesker dødd av korona. At dødstallene er skyhøye sammenlignet med de andre nordiske landene tilskrives flere forhold, men særlig trekkes det fram at smitten kom inn på helseinstitusjoner over hele landet. Sent fredag kveld kom den alarmerende nyheten om at en svensk sykepleier på Helgelandssykehuset Sandnessjøen hadde testet positivt på korona. Da hadde hun vært i jobb ved sykehuset i mange dager. Sykehuset lot altså vikaren begynne å jobbe før prøvesvaret forelå. Og selv om dette er gjort aldri så mye i samråd med Helse Nord, så er det like fullt en helt ubegripelig praksis.

I dag kan det gis karanteneunntak for blant annet helsepersonell. Da må de i tilfelle ta to tester etter ankomst til Norge med minimum 48 timers mellomrom, ifølge covid-forskriften. Når test nummer to er negativ, slipper man karantene. Dersom det ikke er tatt prøver er karanteneplikten ti dager, også for helsepersonell. Det finnes også en dispensasjonsmulighet, og den har altså Helgelandssykehuset benyttet. Bakgrunnen er behovet for innleid personell til å opprettholde drifta. At det finnes, og benyttes, en slik dispensasjonsmulighet er et meningsløst sjansespill. Det viser episoden i Sandnessjøen til fulle.

Innleide utenlandske vikarer risikerer å smitte pasienter og kolleger. Begge deler har dramatiske konsekvenser. Både med tanke på at syke og eldre mennesker kan dø av å ha bli smittet av helsepersonell, og med tanke på at personell må settes i karantene og store avdelinger må stenges ned. Paradokset er tydelig, når det i praksis viser seg at sykehus ved å benytte seg av dispensasjonsmuligheten for å opprettholde drifta, ender opp med å måtte stenge ned slik tilfelle var i Sandnessjøen. Ferieturnusen i sykehusene er garantert allerede presset til det ytterste. Da blir det direkte uansvarlig, på alle vis, å ta sjansen på at la vikarer fra utlandet begynne å jobbe før nødvendige negative covid 19-testresultater foreligger.

Norsk helsevesen er avhengig av innleide vikarer fra utlandet. Det gjelder gjennom hele året, men nå om sommeren er behovet for vikarer ekstra stort, og mange svenske sykepleiere og leger kommer til Norge for å jobbe her. Ettersom vi er så avhengige av disse innleide vikarene, er det kritikkverdig at det ikke er satt opp systemer som ivaretar både pasientsikkerhet og driftssikkerhet på en bedre måte enn det vi har sett både ved sykehuset i Sandnessjøen og i Nordfjord, hvor en svensk vikarlege også testet positivt etter å ha fått unntak for karantenebestemmelsene. Det er ikke det minste rart at sykepleierforbundet har advart mot potensiell importert smitte fra innleide ansatte fra utlandet. Det som derimot er rart, er at ikke advarslene er tatt til følge.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken