Siden Marcus Thuresson flyttet fra Sør-Sverige til Lovund i 2011, har han prøvd seg som både butikkansatt, postbud og ambulansesjåfør.
– Jeg begynte å jobbe på butikken, så ble jeg værende fordi jeg trivdes så godt, sier han.
I dag er svensken miljøterapeut på skolen på dagtid og konditor om natten, og har for alvor sparket i gang produksjonen av sjokoladen LOVEund.
– Sjokolade har jeg produsert siden 2018, men markedsføringen har stått stille til nå. Jeg elsker å skape nye ting, men er typen som lever i nuet og ikke tenker så mye på å ta bilder av det jeg har laget.
Jobber ikke alene
Thuresson er derfor takknemlig for hjelpen han har fått av Lilly Abs Smørvik fra Mo, samt Asle Thomassen Lyngøy, som driver Joker-butikken og restauranten Eamus.
– Jeg er den som jobber mest, men jeg har mange omkring meg som hjelper meg og en sjef som støtter meg veldig mye. Jeg er veldig dårlig på det med sosiale medier og fotografi, så det hjelper Lilly meg med. Samtidig samarbeider jeg mye med Aleksej Virich som driver Coast Coffee. Han er svært flink, og vi støtter hverandre mye siden det vi holder på med går veldig hånd i hånd, forteller Thuresson.
Med planer om å gå lærerstudiet tar Thuresson også norsktimer over nett – men konditorfaget står han fortsatt nært. Den eneste pausen Thuresson har hatt fra Lovund, var da han gikk i lære hos Laurent Tassel i Stockholm. Han beskrives som svenskenes svar på Pascal Dupuy.
– Jeg er utdannet innen restaurantnæringen, og ville prøve meg som konditor fordi jeg alltid har likt å holde på med det. Hos Laurent fikk jeg mest opplæring på kaker, så å lade sjokolade har jeg riktignok lært meg mye selv.
At Thuresson valgte å satse på sjokolade var ikke tilfeldig. Det er nemlig lettere å frakte sjokoladebiter fra Lovund enn kaker.
– Jeg visste alltid at jeg skulle tilbake hit. Lovund er en fantastisk fin plass med flotte mennesker. Av og til savner jeg familie og venner, samt sol og varme, men som regel går det greit.
Naturen som inspirasjon
Den eksklusive sjokoladen lages for hånd.. Thuresson forteller at han bruker naturen som inspirasjonskilde når han tenker seg fram til nye smakskombinasjoner.
– Vi prøver å ha lokale råvarer i hver bit, som for eksempel salt, honning og bær, men lakris får en ikke tak i her. Salt karamell er alltid veldig populært, men vi har solgt mer spesielle smaker som smør, popkorn og karri. Den ideen fikk jeg rett og slett fordi en venn av meg hadde karri på popkornet sitt. Det var veldig rart, men smakte faktisk godt.
Thuresson foretrekker å selv styre hvor han får råvarene fra. Kakaobønnene blir bestilt fra Vietnam.
– Drømmen er at når du kjøper en sjokoladebit skal du vite hvor den er fra og hvor langt den har reist.
Tidskrevende arbeid
Å håndlage og dekorere sjokolade er møysommelig arbeid. Før jul produserte de over 5000 biter, hvor halvparten ble solgt i julekalendere.
– Nå har vi fått vår første sjokolademaskin som hjelper til med temperering og krystallisering, men tidligere gjorde vi alt for hånd. Det er mye presisjonsarbeid siden hver bit er håndmalt, og mønstrene må lages i formene først. Har man i sjokoladen først, får man ikke samme glansen. Enkelte av bitene kan en nesten speile seg i når de er ferdige.
Med mange positive tilbakemeldinger håper Thuresson at bedriften kan vokse i framtiden.
– Vi vet hva som funker og hva som ikke funker. I teorien kan jeg leve av dette, men da må vi bli større først. Siden jeg skal studere vet jeg ikke hvordan framtiden blir, men jeg tror det finnes en generelt stor framtid innen dette med sjokolade.