Gå til sidens hovedinnhold

At Rana kommune lar mennesker i nød bo i containere og tar 5.000 kroner i månedsleie fra dem er ikke stusslig. Det er skammelig

Det er et uomtvistelig faktum at en container, uansett hvor innredet den måtte være, ikke er et sted verken jeg, Gerd Jakobsen eller den jevne ranværing hadde villet tilbringe jul og påske. Men for en vanskeligstilt innbygger er dette altså godt nok. Ifølge Rana kommune. Her må det ryddes opp. Nå, skriver sjefredaktør Marit Ulriksen i Ukeslutt.

Ukeslutt

Flere ganger om dagen kjører jeg E6 forbi Langneset. I sidesynet har jeg nok registrert at det står en container plassert ved Vedbua der, men ikke i min villeste fantasi hadde jeg kunne forestilt meg at det i containeren bor en mann.

En vanskeligstilt mann, som betaler intet mindre enn 5.000 kroner i måneden til Rana kommune for dette «botilbudet».

Onsdag skrev vi om dette her i Rana Blad, og reaksjonene har vært mange og sterke. Selvsagt har de det.

Det skulle blott bare mangle, for dette er virkelig noe å la seg opprøre over. Rana kommune opplyser til oss at containeren er innredet med bad, oppholdsrom og en kjøkkenkrok på cirka 15 kvadratmeter. Og da skal dette liksom være greit?

Videre opplyser kommunen at den er bygd og kjøpt inn med det formål at folk skal kunne bo i den.

Med fare for å framstå uforskammet, er et åpenbart spørsmål til Rana kommune: Hvilke folk er det som skal kunne bo i den? Rådmannen? Ordføreren? Kommunaldirektørene?

Les også

I denne containeren har en 60 år gammel mann bodd siden november. For det betaler han 5.000 kroner i husleie til Rana kommune: – Det er litt stusslig

Utvalgsleder i helse og omsorg, Gerd Jakobsen (A), er på ballen. Hun forteller til oss at hun reagerte straks hun oppdaget at denne containeren brukes som et botilbud, og at saken derfor kommer på dagsorden på utvalgsmøtet kommende tirsdag. Da skriver vi 9. mars. Den 60 år gamle mannen har bodd i containeren siden november. Han har altså bodd der i rundt fire måneder, gjennom en mørk og kald vinter. Og gjennom julehøytiden.

– Når det blåser kan det bli kaldt, og det hender jeg fryser om natta, sier 60-åringen.

At det er kaldt i en container er knapt en overraskelse.

Mens altså opplysningen om at kommunen tilbyr denne typen innkvartering til sine vanskeligstilte innbyggere kommer som en overraskelse på det Aps lokale helsepolitiske talsperson, er ikke overraskelsen like stor for andre.

I kommentarfeltet på saken på ranablad.no skriver Rødt-politiker Lena Myrheim dette: «Jeg innser hvor naiv jeg har vært når jeg faktisk trodde at dette var noe alle i helse- og omsorgsutvalget var klar over. Det slo meg faktisk ikke at kommunens tilbud her, som har eksistert i mange år, ikke var noe kommunens politikere var kjent med».

Det er sannelig bra at saken kommer opp på tirsdag, slik at politikerne fra alle partiene blir klar over dette. Og det er sannelig bra at vi i Rana Blad bidrar til at dette kommer på dagsorden.

De siste åra må det for øvrig ha vært særdeles god anledning til å få både denne og andre saker på dagsorden i helse- og sosialutvalget.

For på dagsorden der har det, for å si det ytterst forsiktig, vært god plass. På to år har 8 av 17 utvalgsmøter i helse- og omsorgsutvalget blitt avlyst fordi det ikke har vært saker.

Les også

På to år har 8 av 17 utvalgsmøter innen helse og omsorg blitt avlyst fordi det ikke var saker: – Jeg utfordrer administrasjonen til å spille mer ball med oss

Ting tyder vel definitivt på at det er saker og saksfelt disse fagpolitikerne burde ha fått med seg siden de ble valgt inn høsten 2019. For eksempel hva slags midlertidige botilbud Rana kommune har til sine vanskeligstilte innbyggere. Som altså blant anna er en container.

Gerd Jakobsen viser til at kommunestyret i Rana skal rullere den boligsosiale planen i år.

– Det ligger inne i økonomiplanen å få på plass boliger til denne aktuelle gruppa. Det er klart behov for flere boliger, sier hun.

At kommunen skal rullere planen, vil jeg tro er ei fattig trøst for mannen som må bo i containeren til over påske. At at det er behov for flere slike boliger, vil jeg tro han garantert kan skrive under på.

Det er mange grunner til at mennesker blir såkalt vanskeligstilte og avhengige av hjelp. Det er sikkert sider at denne mannens historie vi ikke kjenner til. Og ja, jeg skal være helt åpen og ærlig på at jeg som redaktør og Rana Blad ikke kjenner alle detaljene bak at kommunen har valgt å tilby ham å bo i en container.

Det er likevel et uomtvistelig faktum at en container, uansett hvor innredet den måtte være, ikke er et sted verken jeg, Gerd Jakobsen eller den jevne ranværing hadde villet tilbringe jul og påske.

Men for en vanskeligstilt innbygger er dette altså godt nok. Ifølge Rana kommune.

Om sitt midlertidig botilbud sier mannen dette: «Det er bad, men ikke plass til vaskemaskin, og jeg har ikke stekeovn på kjøkkenet. Jeg klarer meg, men det er litt stusslig».

Litt stusslig er i alle fall ikke å ta hardt i.

Mannen i containeren har knapt tid til å vente på neste helse- og sosialutvalgsmøte, langt mindre på en rullerende boligplan.

At Rana kommune lar mennesker i nød bo i containere og tar 5.000 kroner i månedsleie fra dem er ikke stusslig. Det er skammelig og her må det ryddes opp. Nå.

Kommentarer til denne saken