Gå til sidens hovedinnhold

At Sagbakken stadion skal ligge snøtung i vinter ser jeg på som en dårlig spøk

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kommunestyret bestemte tidligere denne uken at Sagbakken stadion ikke skal varmes opp og brøytes i vinter, i frykt for at den nye fotballhallen som de har investert i ikke skal bære seg økonomisk.

Det får meg til å undres på om de har glemt investeringen de gjorde i fjor høst når de monterte varmeveksler ute på Sagbakken stadion til en kostnad på cirka en million kroner..

At Sagbakken stadion skal ligge snøtung i vinter ser jeg på som en dårlig spøk, all den tid at kommunen, bankene, kraftlag, industripark og næringsliv ellers i Rana applauderte fotballsatsingen som ble vedtatt i 2017. Ei fotballsatsing som ble lovet god oppslutning fra alle kanter, med næringslivet i front. Ei satsing som var fremtidsrettet og som skulle bringe fotballen i Rana opp og frem til nye høyder, på sikt naturligvis.

På sikt. Ensbetydende med at man må legge til rette for mye god aktivitet for barn og unge som har fotball som sin store lidenskap. Det er jo disse guttene og jentene som skal føre «vår alles» Rana FK opp til de mye omtalte nye høyder. Slik ståa er i dag skal alle aktive fotballspillere i Rana altså bli nødt til å dele på en fotballbane de neste 4mnd.

Skal ikke begi meg inn på regnestykke på hvor mye treningstid dette vil gi hver enkelt spiller, men det er minimalt. Takk og pris for at fylkeskommunen har fått opp en flott hall på Mjølan som de minste barna kan bruke til aktivitet i vinter. Antall gymsaler i kommunen har minket kraftig i antall det siste året og kapasiteten der er sprengt, og vell så det.Aktivitetstilbudet for barn og unge blir altså bare dårligere og dårligere vinterstid, ja jeg vet hallen kommer opp, men gjør oppmerksom på at det var krise også i vinter som var, da med to åpne baner. (Moheia og Sagbakken Stadion).

Det litt triste oppi det hele er at økonomien til det enkelte idrettslag er det som nå avgjør hvor mye treningstid barna i de ulike delene av Rana får. Åpning av Sagbakken stadion og jevn fordeling av gratis treningstid ville selvfølgelig vært fornuftig også i denne sammenheng.Vedtaket om at Sagbakken stadion ikke blir brøyta er en av flere avgjørelser som er med på å stikke kjepper i hjulene på vår felles satsing. Jeg vet ikke om det er uvitenhet eller likegyldighet som råder når det kommer til sammenhengen mellom visjonene vi har for fotballen i Rana og det vi faktisk holder på med i dag.

Jeg brenner for at utviklingssøkende fotballspillere i Rana skal få en hverdag der de kan få utfolde seg, utvikle seg og få ut sitt potensial. Jeg vil i den sammenheng ta med litt folkeopplysning i fotballutviklingsøyemed.Vi liker å sammenligne oss med storebror i Nordlandsfotballen, Bodø Glimt. I Bodø Glimt samles de mest utviklingsorienterte guttene i 12-13års alderen til trening 4-5 dager i uka. Fra 1 november og frem til 15 desember i år hadde de 28 fotballøkter under gode treningsforhold. Derav god kvalitet og med god utvikling. Det er dette Bodø Glimt mener må til for at den neste generasjonen fotballspillere skal kunne holde nivået som trengs for at Bodø Glimt skal kunne befeste sin posisjon i norsk toppfotball.

I vårt tilfelle her i Rana har de fleste lag kun hatt noen få fotballøkter i samme periode, kan nok telle dem på ei hånd dessverre. Unntak finnes selvfølgelig. Men med kommunestyrets avgjørelse distanserer vi oss altså enda lengre unna kravene som stilles for å kunne utvikle gode fotballspillere i Rana, stikk i strid med lovnadene de fleste ga under «halleluja perioden» ved opprettelse av ny klubb/ sammenfatning av MO IL og Stålkameratene.

Vi snakker om at Rana skal bli en fotballby der vi alle skal kunne gå på Sagbakken å se toppfotball igjen. En visjon som er helt uoppnåelig all den tid vi ikke legger til rette for god aktivitet for dagens seniorspillere eller den oppvoksende generasjon. Vedtaket står altså i sterk kontrast til holdningen man har/hadde til fotballsatsinga i Rana, men satsinga er bare en av flere faktorer som tilsier at Sagbakken Stadion bør brøytes i vinter. Punktet om folkehelse er så opplagt at jeg orker ikke gå inn på det, det har vært nevnt opp og i mente tidligere år når midlene til brøyting av baner har vært oppe til vurdering.

Siste og sikkert viktigste argument er økonomi. Kommunen brukte i fjor høst cirka 1 million til ny varmeveksler på Sagbakken stadion. Dette for at banen skulle kunne brukes vinterstid. Regner i hvert fall med det var tanken bak denne investeringen? Denne vinteren vil kommunen bruke 300 000kr på å sette i gang tineanlegget i april, slik at banen skal være klar før sesongstart 2020. Kostnad for å holde banen åpen hele vinteren er på 500 000kr. Med andre ord er det snakk om ei besparing på 200 000kr vi her snakker om. Ei besparing som vil føre til at det vil være umulig for ambisiøse fotballspillere å drive god egentrening i vinter. Det vil være flere barn og unge som er enda mindre fysisk aktiv enn det de er fra før av og det vil føre til at alle fine ord om at «vi» støtter fotballsatsinga i Rana kan settes på «svada» kontoen.

Om kommune og næringsliv virkelig mener noe med satsingen på Rana FK og fotballen i Rana bør de raskt komme på banen for å finne ei løsning.Ikke overlat det økonomiske ansvaret for å betale for åpne baner i vinter til idrettslagene. De må bruke sin økonomi på å utvikle organisasjon og utdanne trenere om vi skal komme oss noe vei.

200 000kr er småpenger om kommune og næringsliv holder ord og ikke bare prater i flotte vendinger.Spørsmålet er ikke om Sagbakken stadion skal holdes åpen for aktivitet i vinter, spørsmålet er: hvem tar ansvaret og ordner opp?

Lar spørsmålet henge i lufta..

Jimmy Fjelldalselv

Fotballpappa, tidligere fotballspiller og driver av Fotballutvikling Helgeland.

Kommentarer til denne saken