OPPDATERT: Politiet etterforsker hendelsen der fire personer ble funnet livløse i vannet ved Tromsøya som drap og drapsforsøk.

– Det som i går var en undersøkelsessak, er nå en straffesak. Vi etterforsker den døde moren for drap og forsøk på drap, sa politiadvokat Gøril Lund i Troms politidistrikt på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Det var klokken 17.28 mandag ettermiddag at politiet fikk melding om en forbipasserende om at det var observert en barnevogn, og at det gikk spor ned til vannet. Da melder kom ned til vannet, ble det gjort funn av gjenstander, blant annet støvler, i vannkanten.

Da politiet rykket ut til området Fagereng i Tromsø, fant de fire livløse personer i sjøen 8–10 meter fra land, og det ble gitt livreddende førstehjelp på stedet før de ble fraktet til sykehus.

Jobber med flere hypoteser

På pressekonferansen tirsdag opplyste politistasjonssjef Anita Hermandsen at kvinnen, som er barnas mor, er i 20-årene. Barna, som alle er jenter, er født i 2012, 2015 og 2018. Moren og jenta som er født i 2012, døde på sykehus mandag kveld, mens de to andre jentene i morges ble fløyet til Rikshospitalet med livstruende skader.

– Vi er fortsatt i en tidlig fase av etterforskningen og jobber med flere hypoteser. Én hypotese er at mor kan ha påført døden til ett av barna og den livstruende tilstanden til de andre barna, sier Lund.

Hun vil ikke kommentere om noen av de involverte hadde noen ytre skader da de ble funnet.

Barnas far, som bodde sammen med moren og barna, ble avhørt av politiet mandag kveld, og han har status som vitne i saken.

– Han ble oppsøkt på familiens hjemmeadresse i går kveld. Vi har ingen grunn til å tro at han er involvert i dette, sier Lund.

Kom fra Sudan

Familien kom opprinnelig fra Sudan. Faren kom først til Norge i 2015, mens kvinnen kom til Norge ved familiegjenforening i 2017. De har fått midlertidig opphold i Norge.

Ingen av dem er kjent fra politiet fra før.

Politiet har til nå gjennomført rundt ti vitneavhør og vil gjennomføre flere i løpet av dagen.

– Vi er fremdeles interessert i tips fra folk som har vært i området, eller andre som kan vite noe, sier Hermandsen.

TIDLIGERE:

To av jentene som ble funnet i sjøen utenfor Tromsøya mandag, er sendt til Rikshospitalet i Oslo. En kvinne og en jente er døde etter hendelsen.

En kvinne i 20-årene som ble funnet i sjøen utenfor Tromsøya mandag, døde sent mandag kveld, opplyser Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) tirsdag morgen. En jente i barneskolealder døde på UNN samme kveld.

Luftambulanseflyet med de to jentene som har overlevd, landet på Gardermoen klokken 5.55 tirsdag morgen.

Det var klokka 17.28 mandag kveld at politiet fikk melding fra en forbipasserende om at det var observert en barnevogn, og at det gikk spor ned til vannet. Da melder kom ned til vannet, ble det gjort funn av gjenstander, blant annet støvler, i vannkanten.

Da politiet rykket ut til området Fagereng i Tromsø, fant de fire livløse personer i sjøen, og det ble gitt livreddende førstehjelp på stedet før de ble fraktet til sykehus.

– Per nå kan vi ikke si om det er begått en straffbar handling, en ulykke eller hva som har skjedd, sa politistasjonssjef Anita Hermandsen i Tromsø på en pressekonferanse mandag kveld.

Politiet i Tromsø orienterer som saken klokken 10.00 tirsdag.

Alle under ti år

Alle fire er utenlandske statsborgere, og pårørende er varslet. Ved 23-tiden opplyste Hermandsen til NTB at de ikke er helt ukjente for politiet, men at de foreløpig ikke vil si hva slags statsborgerskap de fire har.

Alle de tre barna er jenter under ti år, opplyser politistasjonssjefen til VG. Hun sier videre at politiet har vært i kontakt med mannen de tror er far til barna. Ifølge NRK har faren status som vitne.

– Vi er ikke hundre prosent sikre på at kvinnen er mor til barna, så det ønsker vi ikke å bekrefte på nåværende tidspunkt, sier Hermandsen.

Reddet opp fra vannet

Det er ikke kjent hvor lenge de fire hadde ligget i vannet før de ble hentet opp. Politiet jobbet mandag kveld med avhør og åstedsundersøkelser. De ber også folk som kan ha gjort i observasjoner i området i tiden før klokka 17.28 mandag ettermiddag, om å ta kontakt.

En kvinne som Nordlys har snakket med, opplyser at hun observerte den forlatte barnevognen, som politiet har knyttet til hendelsen, på stedet ved 16.30-tiden.

– Jeg kom syklende langs Kvaløyvegen, og tenkte at jeg aldri har sett at noen har forlatt en vogn slik, men jeg tenkte at det kanskje var noen som skulle hente i barnehagen. Vogna var i alle fall tom. Det var i alle fall rart at den sto der, sier hun.

Etter funnet av de tre barna og kvinnen i sjøen, søkte nødetatene, dykkere, redningsskøyte og helikopter i en tid etter flere mulige personer i sjøen.

Ordfører: – Bare trist

Ledelsen i Tromsø kommune har satt krisestab i forbindelse med hendelsen, og kommunens psykososiale team er også satt i beredskap.

– Det er tragisk, og hele lokalsamfunnet er berørt av det. Det er bare trist, sier Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) til NTB.

Han sier kommunen har hatt fortløpende dialog med politi og UNN, og at de har forberedt morgenen med tanke på skole og barnehage.

– Rektor på den aktuelle skolen er informert og håndterer situasjonen. Skolene har rutiner for det, sier Wilhelmsen.

Også en barnehage er orientert om at den er berørt av hendelsen. Wilhelmsen kan ikke si om et eller begge av de to små barna som kritisk og livstruende skadd, går i barnehagen.

(©NTB)