Gå til sidens hovedinnhold

Nå slipper du toll og moms på disse varene

Artikkelen er over 5 år gammel

Internasjonal enighet om fjerning av toll.

EU, USA, Kina og flertallet av medlemmene i WTO er blitt enige om å fjerne toll på rundt 200 elektronikkprodukter som minnebrikker, smarttelefoner og flatskjermer.

Enigheten bygger på en frihandelsavtale mellom 54 land fra 1997, et avtaleverk som nå utvides til å omfatte en rekke nye varegrupper. Den konkrete tidsplanen for avviklingen av tollsatsene skal det forhandles videre om de nærmeste månedene.

Den endelige avtalen vil bli signert på et ministermøte i Nairobi i desember.

– Enorm virkning

– Avvikling av toll på handel av dette omfanget vil ha en enorm virkning, sier Roberto Azevedo, generaldirektør i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Utenriksminister Børge Brende (H) sier at avtalen er svært godt nytt for norske næringsinteresser.

– Norge har vært en sterk pådriver i denne prosessen. Særlig har norske forhandlere arbeidet for å få innlemmet navigasjons- og måleutstyr som ikke var med i den opprinnelige avtalen, sier Brende.

Norsk eksport

Listen over nye produkter omfatter norsk eksport for om lag 20 milliarder kroner.

Avtalen vil ikke bare bidra til lavere priser på rene elektronikkprodukter, men også på produkter der elektronikkprodukter inngår. Azevedo tror enigheten vil fremme økonomisk vekst i hele verden.

Avtalen om tollreduksjon er den første i sitt slag på nesten to tiår. Den omfatter 90 prosent av all handel i verden med de aktuelle produktgruppene. Den samlede verdien er på over 1.000 milliarder euro – nærmere 9.000 milliarder norske kroner.

Kommentarer til denne saken