Gå til sidens hovedinnhold

Balladen om 2020

Ukeslutt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne går ut til kompisen. Han som vanligvis legger seg tidlig, men akkurat nå når du trenger det svarer midt på natta. Han som ikke gir deg rett i alt, men viser det store bildet. Som skjønner at irrasjonalitet og rasjonalitet nå lever side om side og kjemper om plassen. Som priser irrasjonaliteten. «Endelig vet jeg at du er et menneske». Denne er til øl, whisky og gin fra Myken. Denne er til henne som stiller med altan, vin, latter, feil ord av god vilje, og også de helt rette ordene. De som ingen andre sier. Som griller burger og sier at dette må vi gjøre igjen. Dette er til gruppechatten med han som er 500 kilometer og han som er 2.700 kilometer unna. Den mest hjertefylte bromance-chatten i internettets historie. Oppbygging pågår. Denne er til han du ser gleden i øynene til når dere endelig møtes igjen, og du vet at dine øyne ser akkurat like ut nå. Denne er til klemmen selv midt i koronatiden, fordi det er ikke noe alternativ når Bobby Jean er hjemme. Denne er til TIL-chatten der vi diskuterer de ordentlig viktige tingene, de virkelig store spørsmålene i samfunnet. Som hva i faen er det de driver med nå? Henter en 34 år gammel spiss fra 4. divisjon? Er det bare å møte opp på Alfheim med fotballsko i hånda, så får man kontrakt? Denne er for å le høyt. Denne er til han som når du på spøk sier «dette er pinadø en låt», svarer «send meg teksten».

Denne går ut til eksen. Hun som alltid holder skuta flytende, selv i de verste stormer med nordavind fra alle kanter, selv når det regner både nedover, oppover og bortover. Som tar en for laget. Hun som sørger for at framtiden blir tatt vare på. Alltid uansett.

Denne går ut til framtiden. Han som sier pappa er sterk mentalt, og hun som skriver «blac laif matter». Til sliteren og direktøren. Denne er til dem som krever en klem før pappa får gå noe sted. Som alltid sier de er glad i deg. Som krangler så busta fyker, men som ikke får sove før de har sagt god natt til hverandre. Denne er til forsøket på å være en god pappa, selv om man ikke alltid lykkes.

Denne går ut til jobben. Tempoet, pulsen og miljøet. Sjefens tilbakemeldinger og medarbeidernes forståelse. Resultatene. Engasjementet. Lesernes dom. Etiske diskusjoner og alt annet som er sexy. Denne er til drømmejobben. Denne er til trivsel.

Denne går ut til fjell, fjorder, asfalt, grus og godt vær. Denne er til løpesko fra Hoka. Denne er til endorfinrush og utsikt. Til nedturene du tar vare på for at den neste oppturen skal føles enda sterkere. Denne er til framgang. Denne er for å vinne. Den deiligste følelsen. De små kampene du setter opp med deg selv. Mestringen. Ivaretagelsen av øyeblikket.

Denne går ut til musikken. Jon and Roy, Nord mot nord, Fleetwood Mac og Vidar Vang. Alltid Vidar Vang. Om livet er i vater, eller verden raser. I medgang og motgang. La oss late som denne kaffen er champagne. Denne er til løpelister, topplister og «DJ-oppdrag». Denne er til frustrasjon, glede, dans og synging kun ment for en tom stue og de som uheldigvis er for nær en åpen verandadør. Denne er til rytme og følelse. Denne er til matematikken som ikke stemmer, den der én pluss én er tre. Til opphetede diskusjoner om Prudence kun er bra i en historisk kontekst (hvordan går det an å mene det?). Denne er til gamle helters comeback. Denne er til nye helter. Denne er til det som lever evig. Denne er til det som står igjen. Denne er til Bonnie Prince Billy, Bruce Springsteen, Pete Yorn og Scarlett Johansson.

Denne går ut til ferie. Familie, avslapping og tolv timer i bil. Fjelloverganger, Efjord og obligatorisk stopp i Narvik. Pollenallergi og boklesing. Ny topp. Ny smell for høydeskrekken. Stranda i Grøtfjord, Tromsøs Copa Cabana. Kuldevassing Hjemme. Rabiate måker i Straumsbukta. Denne er til minnene om Buktafestivalen, til håpet om at den overlever. Denne er til å venne seg til å slappe av, denne er til utkobling, denne er til å glede seg over å komme tilbake på jobb. Denne er til Nord-Norge.

Denne går ut til menneskene. Denne går ut til ensomhet og stillhet som knuses, til dører som åpnes. Denne er for fellesskap. Denne er for problemer som løses. Store som små. Denne er for tullprat. Denne er til seriøsitet.

Denne går ut til livet. Det er godt. Også i det uherrens år 2020, der selv ikke en pandemi stopper Liverpool fra å vinne ligaen. We go again.

Kom, sommer. Jeg er klar.

Kenneth J. Gabrielsen, nyhetsredaktør

Kommentarer til denne saken