Bane Nor forventer å kunne åpne Nordlandsbanen mandag

Godstoget som sporet av torsdag kveld ved Namsskogan har skapt store problemer i ettertid, men det er ventet at banen åpner igjen mandag.

Godstoget som sporet av torsdag kveld ved Namsskogan har skapt store problemer i ettertid, men det er ventet at banen åpner igjen mandag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Bane Nor forventer å kunne åpne strekningen ved Namsskogan på mandag. Strekningen har vært stengt siden et godstog veltet torsdag.

– Hele veien skal være klar for åpning mandag, sier pressevakt Britt-Johanne Wang i Bane Nor til NTB lørdag kveld, etter at Bane Nors prognose ble kjent lørdag kveld.

Videre opplyser hun at sørsiden er ferdig ryddet. Arbeiderne har lørdag kveld pause, før arbeidet skal starte opp igjen klokken tre natt til søndag.

– Det har vært et komplisert område å jobbe i, og derfor har man måttet ta dette skritt for skritt, sier Wang.

Bane Nor varsler at en ny oppdatering vil komme søndag.

Stengt siden torsdag

Nordlandsbanen har vært stengt mellom stasjonene Namsskogan og Majavatn etter at et godstog sporet av torsdag ved 17-tiden. Lokføreren, som var den eneste på godstoget, kom uskadd fra hendelsen. En rekke godskonteinere har ligget veltet ned mot elva Namsen som følge av avsporingen.

40 beboere ble evakuert og E6 ble stengt i mange timer mens eksperter undersøkte en av godskonteinerne som inneholdt acetylen.

Havarikommisjonen undersøkte

Statens havarikommisjon ble tidligere lørdag ferdig med å undersøke ulykkesstedet.

– Vi fikk gjort de undersøkelsene vi ønsket og hadde planlagt. Det vil si at vi har undersøkt toget, de vognene som sto på sporet og de som ikke gjorde det, sa Kurt A. Olsen, som er leder for jernbane i Havarikommisjonen til NTB.

Data fra toget, skinnegangen og kommunikasjon mellom togledelse og lokfører vil også bli benyttet til å finne årsaken, ifølge Olsen.

– Vi har så langt ikke hatt tid til å gjennomgå materialet. Vi vil sammenholde dataene vi har fra toget, skinnegangen og taledata som vi vil få, før vi lander konklusjoner om årsak, sier Olsen.

Arbeidet med å gjennomgå dataene vil starte neste uke.

Berging startet

Den delen av toget som sto på sporet, ble kjørt bort fredag kveld, ifølge Olsen. Det betyr at de godsvognene som sporet av og som ligger utenfor sporet, fortsatt ikke er fjernet.

Dette bekrefter også pressevakt Wang i Bane Nor.

– Vi har startet bergingen. Første tog fra sør er fjernet, og så vil de ta neste vogn. Dette er det et bergingstog fra Trondheim som gjør, sier hun.

Klarte ikke skaffe transport

Vy jobbet fra ulykken inntraff torsdag med å skaffe andre transportmuligheter for folk som skulle reise strekningen mellom Grong og Mosjøen, men slet med å finne løsninger. Den 20 mil lange strekningen er høyt trafikkert i helga på grunn av Norway Cup, som startet lørdag, jernbanearbeid og solslyng på jernbaneskinner andre steder.

Manglende transportmuligheter førte til at flere reisende på denne strekningen ble overlatt til seg selv, skriver VG.

Lørdag fant Vy funnet en løsning for dagtogene, nemlig at busser og maxitaxier skal kjøre direkte mellom Grong og Mosjøen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken