Sentralbanksjefens prognose: Du må betale 60.000 mer i året for et boliglån på 4 millioner kroner

RENTEOPPGANG: Sentralbanksjef Øystein Olsen holder styringsrenten uendret på 0,5 prosent, men flytter tidspunktet for en oppgang nærmere fram i tid.

RENTEOPPGANG: Sentralbanksjef Øystein Olsen holder styringsrenten uendret på 0,5 prosent, men flytter tidspunktet for en oppgang nærmere fram i tid. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

For hver million du har i boliglån, må du årlig betale 15.000 kroner mer i 2021, hvis sentralbanksjef Øystein Olsens ferske renteprognose slår til.

DEL

Fredrikstad blad: To år etter at styringsrenten fra Norges Bank ble senket til rekordlave 0,5 prosent, varsler sentralbanksjef Olsen at det første rentehoppet kommer over sommeren.

Mindre enn tre år frem i tid vil renten på et boliglån ligge rundt 4 prosent, mot rundt 2,5 prosent i dag, ifølge anslaget som Norges Bank la frem i Pengepolitisk rapport torsdag.

Skal betales

– Det betyr at rentekostnadene øker med 15.000 kroner i året for hver million du har i lån, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til NTB.

Han fortsetter regnestykket:

– Dersom du har et boliglån på 4 millioner kroner, blir det 60.000 kroner mer å betale hvert år. Det er 5.000 kroner mer å betale i renter hver måned.

Tallene er basert på at lånebeløpet er det samme ved utgangen av 2021 som i dag og tar ikke hensyn til rentefradrag og inflasjon. Effekten av rentefradraget på 23 prosent vil øke noe når rentekostnadene stiger.

– Men du skal uansett betale, minner Gundersen om.

Smått og stort

Forbrukerøkonomen, som også er kjent fra TV3-programmet Luksusfellen, har følgende råd til de som måtte kjenne litt på et mulig rentesjokk:

– De som ikke allerede har gjort det, må begynne å forberede seg på en renteoppgang. Er kontoen tom før neste lønning, må du gå gjennom utgiftene dine i stort og smått. Det handler om alt fra ferie eller bilkjøp til klesbudsjett, ulike abonnementer og småutgifter som kaffe eller farris, sier Gundersen til NTB.

Artikkeltags