Gå til sidens hovedinnhold

Barnebarnet Mia om sin farfar Tor Jacobsen: – Du va den sære, stae, av og tell irriteranes, artige og kloke!

Du va alles Tor Jacobsen, men du va kun vårres farfar. Min, Stefan og Daniel sin. Tell folket skreiv du. Tell oss fortælt du.

Minneord

"Verdens beste» e et begrep som bi brukt ofte idag, ja i mange sammenhenga. Verdens beste farfar; det va du ikke. Som alle andre hadd du dine styrka og svakheta. Men spesiell, ja, det va du på mange måta farfar. Og det va aldri stille rundt kaffebordet i Toraneset.

«Ta med nå tell kaffen, men ikke førr mye shit og kaloria,» sa du og humra. «Man må pass på ka man trør i seg». Sia eg bor i Oslo, møttes vi sånn cirka én gang i året.

Inne i yttergangen: «HALLO MIAMI», hørt eg fra stua. De siste åran va du ikke så mobil. Men, du satt klar i god-stolen. Klar tell å fortæll. Klar førr at eg hadd tid til å lytt. Førr TID, det verdsatt du, sjøl om du likt at man ikke blei der førr lenge. «Takk førr at du kom, og takk førr at du gikk», va et ikke ukjent slagord.

Farfar, historiefortellern! Eg kun gi deg et lite stikkord, og så va vi i gang. Mange vil nok sei at eg e et belært barnebarn, ja om krigen og Ranas historie. Sannheten e at eg til tider datt fullstendig ut.

Russergrensa, skogen, båtan på kaia, sykkeln opp gata, ho mor og han far, dialekt og den gode gammeldagse skrivemaskinen som bøkern dine blei skreve på. Det va mange ord og setninga som ble repetert opp igjennom åran. Utallige historia, ja herregud som du snakka. Ofte lænt eg meg tellbake, smila og jatta med. Førr akkurat som deg, så ælsk eg en god historie og skravling. Men, eg kom ikke alltid like lett til ordet. Som en god gravejournalist va du detaljert. Veldig detaljert.

Farfar, du levd og ånda for journalistikken og du va en sann realist. Ikke nå snikk snakk. Det hadd vi tell felles eg og du. Vi kun bannes og flir omenainn. Vi sa det som det va, enten det va håpløse journalista no t dags, eller dagens hårsåre krenkesamfunn.

Det var når eg va heime på Mo, eller over telefonen noen ganger i året. Du spørt meg om kjærligheten og livet. Førr sjøl om du va opptatt av de store politiske spørsmålan, brydd du deg også om de små.

«Bi det nå unge på deg da Mia?» Ja, det rakk eg før du takka førr deg. 5 måneda og 1 dag før du sovna stille inn i Toraneset, kom ho lille Sofia. Ditt siste og 8. oldebarn tell flokken. Men, Corona gjor deg tell en einstauing, og det va et trasig siste år du hadd. Vi kun ikke møttes og ho lille Sofia fikk aldri en go´klem av han far i Toraneset.

Men, eg ska førrtæl ho om deg. Eg ska førrtæl ho om akkurat den du va. Ikke han Tor for folket, men om han Far i Toraneset. Den sære, stae, av og tell irriteranes, artige og kloke farfar´n. Vi ska les bøkern dine når ho ligg nyvaska i pysjamasen, og vi ska flir over de artige og usensurerte utsagnan du har utbasunert oppigjennom åran.

Kjære farfar, no får du kvil deg, og kan førtell nye historia tell kompisgjengen der oppe. Du får nok en stor tilhengerskare også der. Eg trur du e glad førr å slæpp vintern som står førr døra, og lange daga i go´stolen. Og, førr ikke å snakk om den her heliskes Coronaen.

Eg hørt på radioen, i minneord om deg, en kar fra historielaget på Mo som ble intervjua av NRK, som sa at hvis det va nå han lurt på, ja, da va det bærre å reng han Tor. «Han e beire enn Google», sa han. Litt av en attest.

Du var en original på mange sett og vis, og du hadd både sterke meninger og underfundige kommentarer. Da vi snakka sammen i vår siste samtale, sa du at eg va en barmhjertig samaritan. Det ska eg bjynn å bruk i signaturen min fremover:

Mia Jacobsen, barmhjertlig samaritan, barnebarn av han som e beire enn Google!

Mia Jacobsen

Mia Jacobsen (36), har bodd i Oslo i mange år, der hun er prosjektleder i ett av de store reklamebyråene i hovedstaden. Hun hadde en farfar som var spesiell, og som hun hadde mange lange samtaler med de siste årene. Da han døde sist søndag, satte hun noen umiddelbare refleksjonene på papiret, og sendte til sin far Bjørn B Jacobsen, og sine to brødre Stefan og Daniel. Hun har gitt Rana Blad tillatelse til å publisere dette fargerike minneordet, om hele Ranas Tor Jacobsen, som var farfar til 3 og morfar til 5 barnebarn

Kommentarer til denne saken