Gå til sidens hovedinnhold

Er barnehagedekningen god nok der du bor?

Artikkelen er over 5 år gammel

Ordførerkandidat for Høyre, Anita Sollie, sier alle skal tilgang på barnehageplass av høy kvalitet, uavhengig av inntekt. Hva mener du om saken?

Hun er derfor glad for at fra 1. august har alle familier med barn på fire eller fem år eller barn med utsatt skolestart og som tjener mindre enn 405.000 kroner, rett til 20 timer i uken med gratis barnehage.

– Gode barnehager bidrar til at barn får en god start på livet, og vi ønsker at alle, uavhengig av inntekt, skal ha tilgang til trygge barnehageplasser av høy kvalitet, sier Sollie.

Sikrer flere tilbud

– Tilbudet vil sikre at flere barn får muligheten til å gå i barnehagen. Evalueringen av forsøk med gratis kjernetid viser at barnehagebruken blant 4- og 5-åringer med innvandrerbakgrunn i forsøksområdene har økt med om lag 15 prosent, og at det fleste av disse går i barnehage i dag, sier hennes partifelle kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Tilbudet om kjernetid har effekt på skoleresultatene til barn med innvandrerbakgrunn, målt på kartleggingsprøver i lesing og regning på 1.- og 2. trinn. Effekten er sterkere for jenter enn for gutter, samt sterkere for barn av mødre som ikke er i jobb. Nå skal tiltaket rettes mot alle med lav inntekt, uavhengig av bakgrunn.

LES OGSÅ: Leserbrev om barnehage

– Arbeidet med å bygge kunnskapssamfunnet starter allerede i barnehagen. Barn lærer utrolig raskt, og det er fantastisk lærerikt for de minste å tilbringe tid sammen med andre barn og kompetent personale. Dette er særlig en seier for barn fra ressurssvake hjem, sier Anita Sollie.

LES OGSÅ: Hvorfor må alle barnehager være så store? Har ikke små barnehager livets rett lenger?

– Alle vinner på denne ordningen, også familier med høyere inntekt enn inntektsgrensen. Flere av barna som starter på skolen vil kunne henge med på undervisningen når de har fått et godt grunnlag i årene før skolestart, mener Røe Isaksen.

Pris er viktig

Gratis kjernetid kommer i tillegg til at regjeringen fra 1. mai innførte en ordning som gjør barnehagen billigere for alle familier med lav inntekt. Moderasjonsordningen skal sikre at ingen familier betaler mer enn seks prosent av inntekten sin for en barnehageplass.

– Vi vet at for noen er prisen en grunn til at de velger å ikke ha barna sine i barnehagen. Flere av dem som trenger det får muligheten til å benytte seg av barnehagen nå, påpeker Røe Isaksen.

– Dette er veldig gode nyheter for barna. Begge disse ordningene er viktige bidrag til at enda flere får benyttet seg av et godt barnehagetilbud, avslutter Sollie.

Kommentarer til denne saken