Gå til sidens hovedinnhold

Beklager, men vi jordmødre er provoserte! – Forflytting av kvinner i fødsel er ingen gladsak

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi noterer oss at fødeavdelinga i Sandnessjøen slår opp en riktig gladsak i avisa i dag, 4. august. Der ruller det nemlig inn med fødende fra Rana, siden avdelinga her er stengt. Alle er fornøyde med det, inkludert de nybakte foreldrene visstnok.

Sitat fra avisa: «de synes ikke det er for langt (til Sandnessjøen, vår egen anmerkning) eller noe sånt».

Har de snakket med de fødende

For det første: Har de fornøyde jordmødrene snakket med de gravide og deres partnere i månedene FØR stenging? Har de prøvd å berolige og betrygge engstelige og gråtende gravide? Har de prøvd å berolige partnere som skal håndtere bilkjøring, og med en smertepåvirket kjæreste komme trygt fram til fødeavdelingen? Det har vi. Og på bakgrunn av innbyggertallene beroliger jordmødrene her mange flere bekymrede gravide enn de trenger å berolige i Alstahaug kommune. Da teller vi ikke med de som allerede må reise for å komme til fødeavdeling, nemlig størsteparten av fødende sør for oss på Helgeland. For det andre er det få som IKKE er fornøyd rett etter en fødsel.

Sier lite om ting ikke er greit

De som ikke har det greit sier lite om dette mens de er i avdelinga, og i hvert fall ikke til den som spør, fordi det er vanskelig å kritisere en hjelper. Så de fleste reiser altså hjem fra fødeavdelinga tilsynelatende fornøyd. Selv om det er langt hjem «eller noe slikt». Dessuten har de fødende hatt ni måneder å forberede seg på at de må føde i Sandnessjøen visstnok. Det har de ikke! De har vært gravide i ni måneder, men samfunnet fikk vite at fødeavdelingene skulle stenge et stykke ut i graviditetene, i februar nemlig. (Da er det bare å telle måneder tilbake, graviditetene var allerede fakta.) Så saken er deretter at ut fra grove, men håpefulle beregninger tenkte de fleste av befolkningen at stengingen ville skje i en annen periode. Altså i første pulje, juni/juli, sånn som for to år siden. Dessuten, stenging er faktisk ikke noe de gravide i Rana umiddelbart har kunnskap om, vi som er jordmødre får mange spørsmål om den saken.

Glade for rekordtall

I Sandnessjøen er de kjempefornøyde, for de oppnår rekordhøye fødselstall i avdelinga. Det ruller som sagt inn rikelig med fødende fra Mo. Vi lurer på om bunadsgeriljaen også er kjempefornøyd med denne rullinga?

Les også

Rammes ikke av mangel på jordmødre: - Nå som Rana har stengt i ferien ruller ranværingene inn til oss i Sandnessjøen

For barn blir født på vei mellom byene, det er et faktum. Det er et uønsket faktum, for transportfødsel gir økt risiko under fødsel, og det er også et faktum.

Best av alt er vel at alle gravide får føde nærmest mulig sitt hjem, det har hele tiden vært vårt poeng. På bakgrunn av dette er det betenkelig at avdelingsleder i Sandnessjøen håper de runder 50 fødsler i perioden. De ønsker seg fine tall for sin avdeling, og det på bekostning av de gravides ve og vel. Beklager, men vi er provoserte! For vi lurer på når forflytting av kvinner i fødsel ble en gladsak?

Jordmødre på fødeavdelinga, Mo i Rana

Kjersti Pettersen

Berit H. Hauknes

Mona Olaisen

Unn Hopaneng

May Britt Tangen

Kathrine Johansen

Maiken F. Eliassen

Mette Lise Adolfsen

Turid Neeraas

Elin Hestnes

Tine D. Rafaelsen

Hanne Wika

Anniken Oddøy

Anita M. Mikalsen

Britt Nancy Fagerdal

Rita Bråten

Trine S. Helland

Pia Pernille Haugjord

Wenche Axelsen